Rechtbank

Belager blondines in hoger beroep wel veroordeeld voor vierde verkrachtingspoging

Print
Belager blondines in hoger beroep wel veroordeeld voor vierde verkrachtingspoging

Politieonderzoek naar een van de zaken in 2014 Afbeelding: Stefan Koopmans

Maasbree / Swolgen / Blerick / Kessel -

Piëtro T. (42) uit Kessel is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor vier verkrachtingspogingen in Maasbree, Swolgen, Malden en Blerick. Voor die laatste zaak werd de belager eerder nog vrijgesproken door de Limburgse rechter.

Die zag in 2016 onvoldoende bewijs. De werkwijze bij de vierde poging zou niet overeenkomen met de drie verkrachtingspogingen waarvoor T. wel schuldig werd bevonden. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep om de vrijspraak aan te vechten.

Werkwijze

Het Gerechtshof in Den Bosch oordeelt nu anders. Die ziet voldoende bewijs om T. als schuldige aan te wijzen voor hetgeen er op 9 september 2012 in Blerick gebeurde. De werkwijze komt wel overeen, aldus het hof. Zo was de fietser in Blerick, evenals de andere slachtoffers, een jonge blonde vrouw. Zij werd met geweld van de fiets getrokken door een man met een bivakmuts en kreeg pepperspray in het gezicht gespoten. T. probeerde een doek met chloroform op haar mond te drukken en zei seks te willen.

Toen de vrouw begon te schreeuwen, vluchtte de dader. Onderweg probeerde hij een glazen flesje van de grond te pakken. De politie vond later een witte flessendop, met daarop DNA van de partner van T., die eerder is veroordeeld tot 38 maanden cel wegens betrokkenheid bij verkrachtingspogingen.

Onverzettelijkheid

Dat de slachtoffers wisten te ontkomen, komt volgens de rechter door hun ‘onverzettelijkheid’. ‘Door te gillen, zich met gevaar voor eigen leven uit de auto te laten vallen, of de kleine vluchtkans die er was aan te grijpen, is het niet tot een verkrachting gekomen.’ Het veroorzaakte leed blijft enorm, concludeert het hof.

De opgelegde straf komt overeen met de eis van het OM.