Burgemeester De Koning van Gennep stapt op: ‘onvermijdelijk dat ik dit mooie ambt neerleg’

Print
Burgemeester De Koning van Gennep stapt op: ‘onvermijdelijk dat ik dit mooie ambt neerleg’

Burgemeester Peter de Koning Afbeelding: Lé Giesen

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Burgemeester Peter de Koning van Gennep stapt op. Afgelopen nacht maakte hij - aan het einde van de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces - bekend dat het ‘onvermijdelijk’ is dat hij het ambt van burgemeester neerlegt. De Koning is zeven jaar burgemeester van Gennep.

De Koning kondigde zijn vertrek aan bij het afsluiten van de raadsvergadering. Tot verrassing van een groot deel van de gemeenteraadsleden. Als reden noemt de burgemeester het veranderende bestuursklimaat en de sfeer binnen het college.

‘Veranderingen’

De Koning is zeven jaar burgemeester van Gennep. „De afgelopen maanden merk ik veranderingen in het bestuursklimaat en in de bestuurscultuur binnen de gemeente Gennep. Veranderingen op zich, daar kan ik mee werken. Maar hier heb ik moeten ervaren dat deze veranderingen mijn functioneren als burgemeester in toenemende mate belemmeren. In de huidige constellatie van dit college zie ik geen ruimte meer die waarde toe te voegen die ik gewoon was. Gevolg daarvan is dat ik niet langer optimaal de taken en verantwoordelijkheden van de functie van burgemeester van Gennep kan invullen. En zo wordt het onvermijdelijk dat ik na de zomer dit mooie ambt zal moeten neerleggen. Ik dank u allen voor de mooie zeven jaar.”

De Koning toonde zich emotioneel: „Ik heb het hier echt verdomd moeilijk mee.” Een verdere verklaring van zijn motivatie voor zijn vertrek wilde hij desgevraagd niet geven.

Breuk

Twan Reintjes (CDA) is voorzitter van de vertrouwenscommissie die het functioneren van de burgemeester beoordeelt. Hij was erbij toen vorig jaar een advies moest worden gegeven over een tweede termijn van De Koning als burgemeester in Gennep. Hij wil alleen kwijt dat er een breuk is ontstaan binnen het college van burgemeester en wethouders. In de afgelopen weken zijn er kennelijk diverse gesprekken geweest over het functioneren van De Koning. Over de aanleiding voor die gesprekken is nog niets gezegd

Wethouders Janine van Hulsteijn en Peter Lucassen zeggen zich niet te herkennen in de door De Koning genoemde veranderde bestuurscultuur in het college. Maar willen verder niets kwijt over mogelijke problemen met burgemeester De Koning.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu