De rust van Baneheide zorgt voor opleving bij Lars

Print
De rust van Baneheide zorgt voor opleving bij Lars

Lars Curfs te midden van dieren die de bewoners zelf verzorgen. Afbeelding: Peter Trompetter

Bocholtz / Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Brunssum / Schinveld / Kerkrade / Eygelshoven / Nijswiller -

Het is rustig in Baneheide, voor de meeste mensen wellicht té rustig. Als er een tractor komt langsrijden is er ‘herrie in de straat’. Midden in het gehucht ligt sinds anderhalf jaar zorgboerderij De Heihof. Voor bewoner Lars is juist die rust essentieel.

Voor de 35-jarige Heerlenaar Lars Curfs is De Heihof al zijn zoveelste woning in een paar jaar tijd. Lars heeft spasme en daarnaast een licht verstandelijke beperking. Dat betekent dat hij op begeleiding is aangewezen. “Mijn fijne motoriek is minder. Zo lukt het mij bijvoorbeeld niet om garen door een naald te krijgen. Voor al die kleine dingen heb ik meer tijd nodig.” Van belang is dat hij alles op zijn eigen tempo kan doen en daarin gesteund wordt. Als je hem opjaagt, werkt het averechts.

Lars is een hele normale vent. Hij sport veel, met name atletiek, en heeft een baan. Sinds drie jaar werkt hij vijf dagen in de week in een fabriek waar hij grote klossen garen vervangt. “Dat is het enige dat handmatig moet gebeuren in het volledige machinale proces.” Het is typerend. Niet alleen omdat hij met garen bezig is, maar hij is daar een onmisbaar radartje in de hele schakel. “Ik weet precies wat ik wél en niet kan, mag op mijn werk ook mijn eigen tempo bepalen, daardoor functioneer ik goed.”

Vorige woonadres

Dat alles op rolletjes loopt komt grotendeels door de rust die De Heihof hem brengt. “Ik heb op meerdere plekken gewoond”, vervolgt hij zijn verhaal, “hiervoor zat ik in Kerkrade. Ik woonde met 21 mensen samen, ieder met hun eigen hulpvraag. Meer dan de helft zijn ouderen, waaronder enkele dementerend, die veel hulp nodig hebben bij hun persoonlijke verzorging. Daardoor hebben de begeleiders minder tijd voor de andere bewoners.” En dus gingen Lars’ ouders op zoek naar een kleinere woonvorm.

Baneheide

Arthur Sluijsmans is directeur van Stichting Mensen met Mogelijkheden. Ze hebben vestigingen in Sittard (Land van Gulick), Geleen (De Graasj), Schinveld (Nonke Buusjke) en dus Baneheide. “We bieden cliënten specifieke begeleiding, hebben meer oog voor het individu. Dat gebeurt natuurlijk steeds minder, omdat er in de (speciale) zorg flink gekort wordt.” Het pand in Baneheide kwam vrij nadat een B&B kopje-onder ging. “Die horecabestemming maakt deze boerderij voor ons uitermate geschikt. We hebben vier één-slaapkamer-appartementen en vier met twee slaapkamers.” Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer met eetgedeelte, plus een professionele keuken. “Er is continue iemand aanwezig die de inwoners begeleidt.”

Elkaar helpen

Op dit moment wonen naast Lars ook Rick (57) en Thijs (29) in de boerderij. Thijs heeft een zware vorm van autisme, Rick had een alcoholverslaving. “Rick heeft nu al anderhalf jaar niet gedronken”, vertelt Lars trots. “We helpen en steunen elkaar waar we kunnen. Zo hebben we besloten dat hier niet meer gedronken mag worden, zodat Rick dan niet in de verleiding komt.” Arthur vervolgt: “Dat is een mooi initiatief, maar betekent ook dat nieuwe bewoners zich daar aan moeten conformeren. Het geheel moet wel in balans zijn.”

Is deze woonvorm nou duurder? “Nee”, zegt moeder Marian kort. “Waar voorheen het geld direct naar de instantie ging, wordt er nu met contracten gewerkt. Lars betaalt hier huur en krijgt daardoor ook huursubsidie. Voor het eten en de 24-uurs begeleiding betaalt hij een bijdrage.” De Heihof heeft een gigantische tuin. De schapen, kippen, kuikens en konijnen worden door de bewoners zelf verzorgd. Verder is er een moestuin die ze onderhouden. Het biedt afleiding. Zo schilt Lars zijn eigen aardappels in zijn eigen tempo. Dat geeft niet alleen hem rust, het past ook bij Baneheide.

Meer info over De Heihof? www.mensenmetmogelijkheden.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →