Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Limburgse ijsboerderijen: zo van de koe in het hoorntje

Limburgse ijsboerderijen: zo van de koe in het hoorntje

Genieten van een ijsje en vervolgens de ‘maaksters’ van de koele lekkernij ontmoeten bij De Veldweide in Sevenum. Afbeelding: Loraine Bodewes

Sevenum / Heijen / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Boerderij-ijs, gemaakt van de dagverse melk van eigen koeien. Lekker, lokaal en duurzaam. „En de beste reclame die je als agrarische sector kunt wensen.” Wat wil je nog meer? In Limburg moet je er met een lampje naar zoeken.

De grote vraag is natuurlijk: proef je het? Proef je aan het ijs dat de melk afkomstig is van koeien in de grote stal achter de boerderij van de familie Verstegen in Sevenum? „Nee, dat niet”, wil melkveehouder René Verstegen (49) van ijsboerderij De Veldweide wel toegeven. „Niet dat de melk specifiek van ónze koeien komt. Wel dat er verse melk gebruikt is.” Want in de regel gebruiken ijsmakers daar veelal poedermelk voor. Zo niet de Verstegens, waar de zwartbonte brigade dagelijks de dagverse melk ...