Minister Ollongren vraagt gouverneur Bovens om opheldering over klussen oud-politici

Print
Minister Ollongren vraagt gouverneur Bovens om opheldering over klussen oud-politici

Afbeelding: ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft gouverneur Theo Bovens om opheldering gevraagd over het inhuren van oud-politici voor allerlei klussen.

Dat verklaarde zij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer die haar had opgeroepen om uitleg te geven over onderzoek van De Limburger en NRC. Dat wijst uit dat Limburg absolute koploper is bij het inhuren van oud-politici en -bestuurders en daarmee meer geld uitgeeft dan alle andere provincies samen. Het provinciebestuur schond daarbij aanbestedingsregels en gedeputeerde Ger Koopmans de voor hem geldende gedragscode integriteit.

Lees ook: De klusjesmannen van het Gouvernement

Ollongren toonde zich onaangenaam verrast over de berichtgeving in beide kranten. Zij wil dat gouverneur Bovens duidelijkheid verstrekt over de daarin vermelde feiten. Ook wil de minister weten waarom Limburg in de gedragscode bewust een bepaling heeft geschrapt dat gedeputeerden binnen een jaar na hun vertrek geen nieuwe baan bij de provincie mogen krijgen. Limburg is nu de enige provincie die zo’n bepaling niet in de gedragscode heeft opgenomen.

Lees ook: Ger Koopmans: nieuw beleid voor inhuren oud-politici

Ollongren wees er wel op dat Gedeputeerde Staten van Limburg zelf al heeft aangekondigd het beleid te gaan wijzigen. Ook is de Zuidelijke Rekenkamer gevraagd de gang van zaken in de jaren 2015-2018 te onderzoeken. Pas als het antwoord van Bovens uitwijst dat in Limburg onvoldoende bereidheid bestaat afdoende maatregelen te treffen, zal de minister zélf overwegen actie te ondernemen.

Lees ook: Ophef in Provinciale Staten over klussen-kwestie

Verschillende fracties wilden dat zij dat nu al zou doen. Er vielen harde woorden over de praktijk in Limburg in de afgelopen jaren. ,,Het riekt naar een cultuur van elkaar de bal toespelen, een banencarrousel”, merkte D66 op. De PvdA sprak van een ,,kwetsbaar bestuur in Limburg”.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen