PESTEN

Taakstraf geëist tegen gepeste Roermondse ‘schoolschutter’ die ‘medeleerling bang wilde maken’

Print
Taakstraf geëist tegen gepeste Roermondse ‘schoolschutter’ die ‘medeleerling bang wilde maken’

Politie bij de school na het schietincident op 14 september vorig jaar. Afbeelding: John Peters

Roermond / Koningsbosch -

Tegen de 17-jarige leerling die vorig jaar zwaargewapend naar zijn school in Roermond kwam, is dinsdag bij de rechtbank in Roermond 200 uur taakstraf geëist. De jongen wilde ‘een medeleerling bang maken omdat hij en zijn broertje werden gepest’, aldus zijn raadsvrouw en justitie.

De tiener uit Koningsbosch kwam vorig jaar op 14 september zwaargewapend naar het speciaal onderwijs, het Kennis- en Expertisecentrum (KEC), in de Roermondse wijk de Donderberg. Hij had een luchtbuks, messen en een bijl op zak. Op school loste hij zowel binnen als buiten schoten, maar niemand raakte gewond. De leerling werd overmeesterd nadat docenten op hem hadden ingepraat. Diezelfde dag vond de politie pepperspray en messen bij de jongen thuis in Koningsbosch.

Poging tot moord

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de tiener nu van een poging tot moord, een poging tot doodslag, bedreiging en wapenbezit. Naast de taakstraf wil justitie dat de jeugdrechter hem twaalf maanden voorwaardelijke jeugddetentie oplegt, met een proeftijd van twee jaar. Dat vertelt een OM-woordvoerder dinsdag na afloop van de besloten zitting in de Roermondse rechtbank.

Ter onderbouwing van de eis zegt het OM dat het in hun ogen „niet gaat om een schoolschutter zoals we kennen van de Amerikaanse schoolshootings.” Woordvoerder: „Naast een taakstraf, is wel een voorwaardelijke celstraf geëist omdat we het belangrijk vinden dat hij niet in zijn oude gedrag terugvalt.”

Pesten

Lange tijd werd niets bekendgemaakt over het motief van de dader. Het OM en advocaat Gitte Stevens laten weten dat het motief gezocht moet worden in pesterijen. Stevens over haar cliënt: „De opzet was er enkel op gericht om iemand bang te maken. De verdachte wilde hem duidelijk maken dat hij en zijn broertje met rust moesten worden gelaten.”

Stevens pleitte dinsdag voor vrijspraak van poging tot moord. ,,Het was nooit zijn opzet om iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, laat staan iemand te doden.”

De uitspraak is over twee weken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee