Maasgouw moet pas op de plaats maken

Print
Maasgouw moet pas op de plaats maken

Westa, één van de grootste verenigingen van Wessem, wacht al tijden op een nieuwe accommodatie. Afbeelding: René Corten

Maasbracht -

De nieuwe accommodatie voor de verenigingen in Wessem lijkt het kind van de rekening te worden nu de gemeenteraad op de rem trapt als het gaat om de financiën.

Tijdens de behandeling van de Kadernota afgelopen dinsdagavond, bleek dat de gemeenteraad in Maasgouw pas op de plaats wil maken in financiële zin. Niet dat de gemeente in zwaar weer zit, integendeel. De financiële positie is prima. Maar om dat ook voor de toekomst te waarborgen, past het niet om al te grote ambities te hebben.

Het beleid van de afgelopen jaren teerde grotendeels op de Essentgelden, die vrijkwamen na de verkoop van aandelen van het energiebedrijf. Van de bijna 60 miljoen euro resteert nog een kwart. Het geld werd onder andere gebruikt voor het onderhoud van bruggen en wegen, een nieuw gemeentehuis, scholen en een structurele afschrijving op kapitaallasten.

Nu de bodem van de pot in zicht komt, vinden gemeente en ook de raad het tijd om pas op de plaats te maken. „Nieuw beleid kan alleen gefinancierd worden door een verhoging van de belastingen”, waarschuwde wethouder financiën Math Wilms.

Nieuwbouw

De gemeenteraad zal dus keuzes moeten maken. Eén van de grote projecten die in de pijplijn zit, is de nieuwbouw voor verenigingen in Wessem. Daar is in 2017 al een bedrag voor gereserveerd maar dat is door opgelopen vertraging inmiddels niet meer toereikend. De gemeente voert momenteel gesprekken met toekomstige gebruikers over de invulling en locatie. CDA-leider Erwin Dehing liet al weten dat de Wessemse accommodatie niet duurder mag uitvallen dan de al gerealiseerde accommodaties in andere kernen.

In de Kadernota worden de kaders gesteld voor het beleid in de komende jaren. Dit vertaalt zich in een begroting die eind dit jaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen