Meerderheid 10-jarigen heeft eigen mobiel

Print
Meerderheid 10-jarigen heeft eigen mobiel

Een meisje van 7 met haar iPhone. De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Afbeelding: Robin Utrecht

Het mobiele telefoonbezit onder de jeugd neemt gestaag toe. Op 14-jarige leeftijd hebben alle kinderen een eigen toestel, blijkt uit nieuw onderzoek van Telecompaper.

Al vanaf tien jaar bezit de meerderheid van de Nederlandse jongens en meisjes (54 procent) een mobiel. Vanaf acht jaar gaat het met name hard. Heeft nog slechts een op de zes zevenjarigen een telefoon, op achtjarige leeftijd is dat bijna een op drie.

Voor het onderzoek bevroeg Telecompaper ouders en inwonende broers en zussen van 1700 kinderen tussen vijf en zeventien jaar. Het mobiele telefoonbezit bij kinderen begint grofweg bij vijf jaar. Een op de tien vijfjarigen bezit er al een. Dat is overigens lang niet altijd een smartphone. Het kan ook een speciaal voor kinderen ontworpen toestel zijn of een Nokiaatje van vroeger.

Lees ook: Bellen en appen op de fiets? Al je zakgeld gaat op aan de boete

Al met al krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste smartphone of mobiel van hun ouders. De huidige 17- en 18-jarigen kregen gemiddeld hun eerste telefoon op 13-jarige leeftijd, bleek eind 2017 uit onderzoek van KPN.

In veel gevallen schuiven vader of moeder daarbij hun oude toestel door naar zoon of dochter. Een op de vijf Nederlanders geeft zijn oude toestel aan een familielid, peilde Telecompaper eerder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen