EOD brengt explosieven uit WOII tot ontploffing in Posterholt

Print
EOD brengt explosieven uit WOII tot ontploffing in Posterholt

Foto ter illustratie. Afbeelding: Rob Oostwegel

Posterholt -

Op een braakliggend perceel tussen de Broekweg en Middenbroekzijweg in Posterholt, door de gemeente aangewezen als zogenaamde springlocatie, worden donderdagmorgen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) enkele uit WOII achtergebleven explosieven tot ontploffing gebracht.

„Het betreft een Duitse mortiergranaat, een tweetal Amerikaanse antitankgranaten, een Engelse luchtdoelgranaat en wat kleinere munitie, waaronder enkele magazijnen uit een Amerikaanse mitrailleur”, vertelt Mark Jochoms van Euroradar. Het in grondradaronderzoek en explosievenopsporing gespecialiseerde bedrijf werd door Water Maatschappij Limburg (WML), dat bij de Linnerbossen aan de rand van Sint Odiliënberg een nieuwe waterleiding aanlegt, ingeschakeld om de grond op achtergebleven munitie te controleren.

Gevechten

In de omgeving van het Linnerbos vonden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de eerste maanden van 1945, zware gevechten plaats tussen de Duitse bezetter en Amerikaanse en Engelse troepen.

Omwonenden van de springlocatie zijn door de gemeente per brief geïnformeerd. Zij hoeven geen bijzondere maatregelen te treffen. De EOD brengt de explosieven rond de klok van 11.00 uur tot ontploffing.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →