Pand jeugdgevangenis Het Keerpunt in verkoop als sluiting doorgaat

Print
Pand jeugdgevangenis Het Keerpunt in verkoop als sluiting doorgaat

Het Keerpunt, in 2005 nog zonder hek. Afbeelding: MGL

Banholt / Itteren / Born / Cadier en Keer -

Voormalig klooster Huize St. Joseph, nu jeugdgevangenis Via Het Keerpunt in Cadier en Keer, gaat mogelijk in de verkoop als de sluiting op 1 januari 2020 doorgaat.

Dat zegt directeur Ben Dolmans van de justitiële jeugdinrichting.

Als er een kleinschalige voorziening met zestien bedden voor in de plaats komt, zoals door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aangekondigd, dan zal beperkte nieuwbouw nodig zijn. Dat kan op het terrein van Via Icarus, waar de paviljoens voor de gesloten jeugdzorg staan, of in een woonwijk. Het voormalige klooster is dan veel te groot en behoud te kostbaar voor eigenaar en overkoepelende Stichting Jeugdzorg Sint Joseph, recent omgedoopt tot Via Jeugd.

Lees ook: Het Keerpunt: ‘Schrijnend dat een voorziening met veel expertise moet sluiten’

Banen

Met de sluiting zou een einde komen aan meer dan honderd jaar opvang en opvoeding van getroebleerde jongeren in het kloostergebouw. In 1911 werd Huize St. Joseph gebouwd in opdracht van de Congregatie van het Heilig Hart en drie jaar later in gebruik genomen als jongensinternaat. Het pand is een gemeentelijk monument en heeft een woon- en celfunctie. Sluiting van Het Keerpunt kost ruim honderd banen.