Antoniuslaan

Plan kazerneterrein verbindt Venlo en Blerick

Print
Plan kazerneterrein verbindt Venlo en Blerick

1. Antoniuslaan wordt doorgetrokken. 2. Venrayseweg wordt voet-/fietspad. 3. Fietspad parallel aan spoorbrug wordt uitgebreid met voetpad. Afbeelding: Raj Scheijen/De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het nieuwe plan voor het kazerneterrein verbindt Venlo en Blerick. Onderdeel zijn het doortrekken van de Antoniuslaan en de aanleg van een wandelpad langs de spoorbrug tussen beide stadsdelen.

Wethouder Marij Pollux van Venlo spreekt van „een fantastisch idee”. Het is opgenomen in de visie die adviesbureau West8 heeft opgesteld voor het kazerneterrein.

West8 stelt dat Venlo en Blerick zich vooral zelfstandig hebben ontwikkeld, met de rug naar de Maas en dus naar elkaar. Het nieuwe kazerneterrein kan als scharnier dienen om de stadsdelen alsnog te verbinden. West8 stelt voor de Antoniuslaan door te trekken naar het kazerneterrein, zoals in het verleden het geval was. De Antoniuslaan gaat onder de Eindhovenseweg en de spoorbrug door en haakt aan op de Garnizoenweg.

Venrayseweg

De Venrayseweg, die nu het kazerneterrein en Blerick verbindt, wordt dan overbodig. Het is de bedoeling de weg te veranderen in een laan die enkel toegankelijk is voor voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer. De weg langs de Maas wordt opgehoogd, zodat die bescherming biedt tegen hoogwater.

Daarnaast wordt een nieuwe verbinding tussen Blerick en Venlo gecreëerd met de aanleg van een breed voetpad langs de spoorbrug. Er loop al een fietspad, dat ook gebruikt wordt door voetgangers. Daar is het te smal voor, wat tot ergernis leidt bij fietsers. West8 suggereert de tunnel bij het NS-station in Blerick veiliger te maken, door aparte buizen voor auto’s, fietsers en voetgangers te maken. In de zomer kan een pont tussen kazerneterrein en binnenstad varen.

Géén detailhandel

Op het kazerneterrein is ruimte voor twee- tot driehonderd woningen, in en om de bestaande gebouwen. Tevens is er plek voor kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen. Onderwijsinstellingen met ruimtegebrek hebben serieuze belangstelling om activiteiten op het terrein te ondernemen. Detailhandel wordt niet toegestaan.

Om te zorgen dat de inwoners van Venlo na jaren van plannenmakerij het vertrouwen krijgen dat er echt iets gebeurt op het kazerneterrein, moet er snel leven in de brouwerij komen. Dat kan met tijdelijke functies in de gebouwen. Voorgesteld wordt het asfalt van de appèlplaats, die als parkeerterrein wordt gebruikt, te vervangen door groen en ruimte te bieden aan bijvoorbeeld de Stadstuinderij, een ‘proeftuin’ van Brightlands Campus en pop-uprestaurants.

Blauwdruk

Het plan is een blauwdruk voor de komende twintig jaar, dat aangepast kan worden aan nieuwe ontwikkelingen. Het wordt de komende maanden met betrokkenen besproken en eind dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld. De nadruk ligt de komende jaren op woningbouw, waarbij gemikt wordt op alleenstaanden en stellen (met kinderen) van 25 tot 40 jaar. Om de kostbare infrastructurele maatregelen te treffen, is de hulp nodig van ProPrail, Rijkswaterstaat en provincie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →