Waterschap laat vissen wegvangen in droogvallende beken

Print
Waterschap laat vissen wegvangen in droogvallende beken

In opdracht van Waterschap Limburg worden vissen weggevangen in de deels drooggevallen Vlootbeek bij Linne. Afbeelding: Fotografie Kuit

Linne -

Aan de Vlootbeek in Linne liet Waterschap Limburg woensdag zeldzame vissen vangen. Die dreigen anders door het droogvallen van de beek het loodje te leggen. Het probleem speelt op meerdere plaatsen in Limburg.

Met een schepnet speuren enkele mensen naar zeldzame vissen die nog rondzwemmen in de stukjes Vlootbeek in Linne die nog niet helemaal droogstaan. De reddingsactie gebeurt in opdracht van Waterschap Limburg. De aandacht gaat met name uit naar de zeldzame cilindervormige beekprik. Gevangen exemplaren verkassen naar de Roode Beek ter hoogte van Vlodrop, waarin wel nog voldoende water is.

Beekprikken worden deze ochtend overigens niet aangetroffen. Tijdens de extreem droge zomer van 2018 zijn er ook al weggevangen in de Vlootbeek, weet waterschapsbestuurder Har Frenken. Andere, minder zeldzame, vissen die in het net belanden, worden uitgezet in de Maas.

Maatregelen

Ook bij tal van andere beken in Limburg waar door droogte vissen en amfibieën het moeilijk hebben of het loodje dreigen te leggen, neemt het waterschap maatregelen. Het gaat in Noord- en Midden-Limburg onder meer om de Aalsbeek, de Putbeek, de Pepinusbeek, de Panheelderbeek en de Uffelse Beek. In Zuid-Limburg gaat het onder meer om de Geul en de Gulp. Volgens Frenken speelt daar niet zozeer dat waterlopen droog dreigen te vallen, maar zorgt de droogte wel voor een lagere waterstand. Daardoor loopt volgens hem de temperatuur van het water op en gaat de kwaliteit van het water achteruit. Meerdere diersoorten hebben daar last van.

Meer water naar beken laten stromen is een andere maatregel die het waterschap soms neemt om te voorkomen dat een beek droogvalt en dieren sterven. Dat is echter niet overal mogelijk. Ook is het volgens het schap vanuit natuuroogpunt niet altijd wenselijk om water van een andere herkomst en samenstelling toe te voegen.

Frenken geeft aan dat bij tal van vroeger rechte beken bij de herinrichting de stuwen zijn weggehaald. Hij sluit niet uit dat het nodig is om op een aantal plekken weer, al dan niet tijdelijke, stuwen neer te zetten.

In de Vlootbeek krijgt het waterschap overigens hulp van een natuurlijke dammenbouwer, namelijk de bever. „Soms veroorzaakt de bever overlast, maar hier zijn de beverdammen nu welkom.”

Uitzonderlijk

Medewerkers van het waterschap noemen de droogte van vorig en dit jaar als ‘zeer uitzonderlijk’. Normaal gesproken vallen beken als de Vlootbeek niet droog, maar vorig jaar en dit jaar is dat wel het geval. Het waterschap houdt inmiddels wel rekening met een scenario waarbij droogte en droogvallende beken zich vaker kunnen voordoen. „Het plaatst ons wel voor een dilemma. Je moet met maatregelen bij beken enerzijds de kwetsbare natuur beschermen tegen de gevolgen van droogte. Anderzijds wil je voorkomen dat bij flinke buien bijvoorbeeld landbouwgrond kan overstromen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen