Miljoenenbedrag bij toeval in Echt gevonden

Foto ter illustratie. © iStock

De vorige maand bij een politieactie in Echt gevonden 2,4 miljoen euro in contanten blijkt bij toeval ontdekt.

Jos Emonts

De politie (uit België en Nederland) doorzocht op 19 juni de loods in het kader van een internationaal onderzoek naar een vermeende bende drugscriminelen. De loods is eigendom van een coffeeshophouder die geen verdachte is. De herkomst van het geld is onduidelijk. De onvoorziene kapitale bijvangst blijkt niet van een van de meer dan twintig Nederlandse en Belgische verdachten in het internationale onderzoek te zijn.

‘Geen commentaar’

De eigenaar wil niets kwijt over de opmerkelijke vondst in zijn pand. „Geen commentaar”, luidt zijn reactie via advocaat André Beckers. Het Openbaar Ministerie in België maakte eerder bekend dat de miljoenen werden aangetroffen en in beslag genomen ‘bij een toeleverancier voor coffeeshops’.

Het Openbaar Ministerie Limburg start vooralsnog geen onderzoek naar de herkomst van de 2,4 miljoen euro. „De inval in de loods was onderdeel van een internationaal rechtshulpverzoek vanuit België. De Belgen moeten dus bekijken of dit bedrag past in hun onderzoek. Als dat niet zo blijkt te zijn, dan zullen zij het bedrag vrijgeven. Dan ontstaat er een situatie waarin het OM in Nederland natuurlijk benieuwd is waar dit geld van afkomstig is en waarom het daar werd aangetroffen. Ook de fiscus zal dat dan willen weten”, laat parketwoorvoerder Gertjan Bos weten.

Hoofdverdachte

Politie en justitie doorzochten op woensdag 19 juni het pand in Echt omdat, zo blijkt uit onderzoek van De Limburger, per vergissing nog een bedrijf stond ingeschreven van de hoofdverdachte. Dat is de Nederlander Tonny P. (46) die in Brunssum in exclusieve auto’s handelt. Hij is op de ‘klapdag’ opgepakt in zijn woning in Kinrooi in België. P. was in 2016 onderverhuurder van de loods toen de politie daar harddrugs vond. De gemeente liet het pand destijds op grond van de Wet Damocles sluiten. In 2017 kocht de huidige eigenaar de loods. Alle betrokken partijen zagen blijkbaar over het hoofd dat een holding van hoofdverdachte P. nog een bezoekadres had in Echt.

„Mijn cliënt heeft niets meer met die loods te maken. Als bij de Kamer van Koophandel nog gegevens zijn terug te vinden die aan hem zijn te linken, is er ergens iets misgegaan. De uitschrijving is dan niet doorgegeven of niet doorgevoerd”, zegt advocaat Marijn Zuketto van Tonny P. Een woordvoerder van de gemeente Echt laat weten dat het opnieuw sluiten van het pand nog niet aan de orde is. „Wij wachten op de bestuurlijke rapportage over de inval, de doorzoeking en de vondst van het grote geldbedrag”.

Ontmanteling drugslab

In het onderzoek naar de grootschalige drugsbende deed de politie op woensdag 19 juni behalve in de loods in Echt ook op 23 andere plaatsen in Limburg , België en Duitsland zoekingen. Aanleiding waren de dumpingen in 2018 van vaten met chemicaliën in vrachtwagens in de Belgische grensstreek en de ontmanteling van een drugslab. Behalve met de productie van synthetische drugs zou de criminele organisatie zich in Nederlands- en Belgische Limburg hebben beziggehouden met het opzetten van hennepkwekerijen en de de handel in verdovende middelen. De verdachten zouden grondstoffen voor drugs vanuit China naar Roemenië importeren en de doorvoer via Duitsland naar Nederland en België regelen.

Tonny P. zou, zegt het Openbaar Ministerie, bij zijn criminele activiteiten gebruik hebben gemaakt van voertuigen van ‘kompaan H.H.’ die een bedrijf had in Hasselt. Deze verdachte is de 53-jarige Harrij H. uit Elsloo. Advocaat Gitte Stevens, die H. bijstaat, wil inhoudelijk niets zeggen over zaak. „Mijn cliënt is in Nederland opgepakt en zit in overleveringsdetentie. Dit wordt een zaak voor de rechter in België.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal