Raad van State stelt Landgraaf in ongelijk in geschil over carnavalskleding

Print
Raad van State stelt Landgraaf in ongelijk in geschil over carnavalskleding

Afbeelding: René Corten

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

De gemeente Landgraaf moet het verzoek van Karnevalswierts uit Heerlen om op te treden tegen de verkoop van carnavalskleding door Van Cranenbroek in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald.

De RvS vernietigt daarmee een uitspraak van de rechtbank Roermond uit juli vorig jaar. De gemeente Landgraaf had het verzoek van Karnevalswierts naast zich neergelegd, omdat een tuincentrum als Van Cranenbroek niet als concurrent gezien kan worden. Daarop stapte Karnevalswierts naar de rechter, die Landgraaf in het gelijk stelde.

Tuincentrum

Volgens de RvS is Van Cranenbroek wel degelijk een concurrent. Als een tuincentrum tijdelijk carnavalskleding aan dezelfde doelgroep verkoopt als een carnavalswinkel, zijn deze in hetzelfde marktsegment actief, zo staat in de uitspraak.

Het geschil ontstond in februari 2017 toen groothandel Karnevalswierts zich bij Landgraaf meldde met het verzoek op te treden tegen Van Cranenbroek, dat op bedrijventerrein Strijthagen ligt. Dat bedrijf, gespecialiseerd in tuinartikelen, had het assortiment met het oog op carnaval uitgebreid met carnavalskleding en -artikelen.

Bezwaar

Volgens Karnevalswierts is dat in strijd met het bestemmingsplan dat voor het gebied Strijthagen van kracht is. De bezwarencommissie van de gemeente Landgraaf bekeek de zaak vlak voor carnaval en nam het verzoek niet in behandeling. Dat moet nu alsnog gebeuren, besloot de RvS. Ook moet Landgraaf de proceskosten en griffierechten van ruim 2000 euro betalen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu