Levenslang voor Willem Holleeder, schuldig aan alle liquidaties

Print
Levenslang voor Willem Holleeder, schuldig aan alle liquidaties

Afbeelding: ANP

Willem Holleeder (61) moet levenslang de cel in. Holleeder is door de rechter schuldig bevonden aan vijf moorden en één doodslag. In alle gevallen draaide het om geld.

De rechter heeft inmiddels alle verschillende liquidaties besproken. De rechtbank acht Willem Holleeder schuldig aan moord op Cor van Hout en doodslag op Robert ter Haak. Ook de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra acht de rechter bewezen. Endstra werd afgeperst door Holleeder en was doodsbang voor hem, las de rechter voor. ,,Toen Endstra sprak met de politie tekende hij zijn doodvonnis.”

De rechter heeft inmiddels uitgesproken dat bewezen wordt geacht dat Willem Holleeder ook de opdrachtgever is van de liquidaties van Kees Houtman (de crimineel die ook door Holleeder werd afgeperst) en caféhouder/crimineel Thomas van der Bijl die ‘in het kamp Houtman’ zat. Ook bij de zesde liquidatie, op crimineel John Mieremet die in Thailand werd doodgeschoten, acht de rechtbank bewezen dat Holleeder de opdrachtgever was.

‘De rechtbank acht ook zijn lidmaatschap van een criminele organisatie bewezen.

Zussen

Wieland besprak eerder de belangrijke getuigenverklaringen van de zussen van Willem Holleeder. Volgens Holleeder logen zijn zussen en was Astrid ‘psychisch gestoord’. Ook zouden ze financiële belangen hebben om te verklaren. Volgens de rechtbank was het juist niet in het belang van de zussen om met justitie te praten. De rechter vindt ‘onvoldoende onderbouwd’ dat Astrid aan een stoornis zou lijden. De rechtbank vindt ook niet dat de zussen hebben gelogen.

De beroemde geheime opnamen die zij hebben gemaakt van gesprekken tussen de zussen en Holleeder, zijn bruikbaar als bewijs, vindt de rechtbank. Ook hun voor Holleeder belastende verklaringen zijn bruikbaar als bewijs, vindt de rechter. De zussen getuigden tegen hun broer omdat ze wilden voorkomen dat er anders nog meer slachtoffers zouden vallen. Zus Sonja was getrouwd met Cor van Hout, een van de geliquideerde slachtoffers in dit proces.

Wieland schetste aan het begin van zijn verhaal de sfeer binnen de georganiseerde misdaad. Een wereld waarin angst regeert en alles gericht is op het krijgen van macht. ,,Iedereen moest vrezen voor zijn leven.” Volgens de rechtbank is die angst terecht. Meerdere getuigen die verklaringen aflegden werden gedood.

Liquidaties

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Holleeder van het geven van opdrachten voor zes liquidaties. Het gaat om de moorden op Holleeders vroegere kameraad en zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar en ‘onderwereldbankier’ Willem Endstra, de in Thailand geliquideerde crimineel John Mieremet, crimineel Kees Houtman en caféhouder Thomas van der Bijl, gepleegd in de periode 2003-2006.

Bij de aanslagen op Van Hout kwam ook botenverkoper Robert ter Haak om het leven. Bij de aanslag op Endstra raakte diens zakenpartner David Denneboom gewond. Ook wordt Holleeder verdacht van een leidende rol binnen een criminele organisatie, gericht op het plegen van liquidaties. Holleeder werd al in december 2014 aangehouden voor de liquidaties. Wieland noemt de periode van het voorarrest van Holleeder ‘onwenselijk lang’. Het proces begon pas jaren later.

Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaten is er onvoldoende bewijs. Moordopdrachten op papier zijn nooit gevonden en een opname waarop Holleeder iets bekent zijn er ook niet. Direct bewijs is er niet. De zaak hangt vooral van getuigenverklaringen aan elkaar.

Het grote proces tegen Nederlands bekendste crimineel begon in februari 2018. Het Openbaar Ministerie eiste ruimt een jaar later, op 1 maart 2019, levenslang tegen Holleeder. Het OM hecht vooral veel waarde aan de verklaringen van een forse stoet getuigen vanuit heel verschillende hoeken, onder wie kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros én zussen Astrid en Sonja plus ex Sandra den Hartog. Daar komt bij dat vrijwel alle geliquideerde slachtoffers tevoren hadden gezegd dat Holleeder hen wilde laten doodschieten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee