Beekdaelen in geweer tegen overlast vliegveld MAA

Print
Beekdaelen in geweer tegen overlast vliegveld MAA

Afbeelding: Stefan Koopmans

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout -

Geen nachtvluchten en geen groei van het aantal vliegbewegingen op Maastricht Aachen Airport. Die eisen komen vanuit Beekdaelen. De gemeenteraad wil zich met andere gemeenten in de regio sterk maken tegen de groeiende overlast van ‘Beek’.

De raad wil dat het college het Rijk en zo nodig de provincie laat weten dat Beekdaelen tegen uitbreiding van het aantal vluchten is, en dat er van 23.00 tot 7.00 uur niet gevlogen mag worden.

Daarnaast moet er een meetnet komen om het lawaai van de vluchten in beeld te brengen. Dit omdat het aantal klachten ook vanuit de fusiegemeente groeit. De provincie zet wel een meetnet op, maar slaat Beekdaelen over, zo stelt de raad.

Geluid meten

Al eerder kwam het CDA met een voorstel om een eigen geluidsmeetnet op te zetten. Dat kan via Sensornet, dat al een aantal meetpunten heeft om het lawaai van Awacs in beeld te brengen. Daarmee kan ook het geluid van vliegveld Beek worden gemeten. Dat netwerk kan volgens Sensornet vrij gemakkelijk en goedkoop worden uitgebreid.

Gezamenlijk

De raad wil dat het college met de provincie en Meerssen overlegt over een gezamenlijk meetnet. Alleen de VVD en D66 stemden tegen dat voorstel. D66 vindt dat Beekdaelen samen met de provincie moet optrekken. Volgens de indieners is dat lastig omdat de provincie eigenaar is van de luchthaven. De VVD vindt de motie niet concreet genoeg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen