Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Van deze kroepoek blijf je eten!

Van deze kroepoek blijf je eten!

Kroepoek bij de gado gado, kroepoek bij de borrel. Waar je het bij eet, maakt niet uit, maar knapperig moet-ie wel zijn. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Bij de rijsttafel of als borrelhap, van goede kroepoek blijf je snaaien. Onze kenners van de Indonesische keuken proeven zeven zakken.

Welk geluid maakt een chipje als je het doormidden breekt? ‘Krak’? ‘Knap’ misschien? Indonesiërs houden het op ‘krrrrroepk’, zo demonstreert Betty van Bokhoven van de Indonesische kookstudio De Sawa in Delft - het proeflokaal van vandaag - met klinkende tongval. Krrrrroepk!

Vandaar de naam kroepoek dus. In Indonesië is men dol op dit soort luidruchtige lekkernijen. Je vindt er varianten van pinda’s, rijst, cassave, melindjoenoten, aardappel, banaan, kippentenen, zeekomkommer en nog veel meer ingrediënten ...