Bouw van windpark De Kookepan in Neer mag doorgaan

Print
Bouw van windpark De Kookepan in Neer mag doorgaan

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Neer -

De bouw van drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter in Roermond beslist.

Twee omwonenden hadden bij de rechter bezwaar aangetekend tegen de door de gemeente Leudal verleende vergunning voor de bouw van drie windmolens. Ze vrezen dat hun woon- en leefklimaat zal worden aangetast door de molens. Vooral de mogelijke geluidsoverlast die volgens hen zal optreden als de windturbines er eenmaal staan is hen een doorn in het oog.

Bouw van windpark De Kookepan in Neer mag doorgaan
Het beoogde gebied waar de drie windmolens staan gepland. Foto: Google Maps

Geluid

De bestuursrechter oordeelt echter dat aan nagenoeg alle voorwaarden om de vergunning redelijkerwijs te kunnen verlenen is voldaan. Op een punt kregen de bezwaarmakers gelijk. Dat had betrekking op de geluidsniveaus die zich maximaal op een bepaald moment bij hogere windsnelheden kunnen voordoen. Onvoldoende onderbouwd was dat die maximale geluidsniveaus ook nog binnen de afwijkingsnorm van het jaargemiddelde geluidsniveau vallen. Echter gelet op eerdere uitspraken in soortgelijke zaken is dat voor de rechtbank geen reden om de vergunningverlening terug te draaien. De windmolens mogen dus gebouwd worden.

2020

Energiecoöperatie Leudal Energie laat in een reactie weten erg tevreden te zijn met de uitspraak. De bouw van de molens zal waarschijnlijk eind 2020 plaats gaan vinden. Het gaat daarbij om drie windmolens met een ashoogte van maximaal 132 meter een zogeheten tiphoogte van maximaal 200 meter. De windturbines zullen volgens de coöperatie in totaal voor circa 28 miljoen kWh groene stroom opwekken, genoeg voor zo’n achtduizend huishoudens.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen