Ex-ambtenaar veroordeeld wegens corruptie

© ERMINDO ARMINO

De 33-jarige Tom P. uit Voerendaal heeft wegens corruptie 240 uur taakstraf plus een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen. Ook moet de ex-ambtenaar van de gemeente Heerlen 16.000 euro terugbetalen.

Annelies Hendrikx

Een tweede voormalig ambtenaar, Karel M. (46) uit Klimmen, moet wegens valsheid in geschrifte en oplichting tachtig uur werken. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en moet ruim duizend euro terugbetalen.

Onjuistheden

Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had tegen P. een jaar geëist, waarvan de helft voorwaardelijk en tegen M. een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot een gedeeltelijke vrijspraak, onder meer omdat de tenlastelegging „taalkundige onjuistheden”, maar ook „feitelijke onjuistheden” bevatte. „De rechtbank moet de feiten nu eenmaal beoordelen op basis van de tenlastelegging.”

Oplichting

Zo was er in de dagvaarding sprake van offertes en opdrachtbonnen, waar facturen waren bedoeld. De officier van justitie heeft tijdens de zitting niet gevraagd of hij de tenlastelegging mocht wijzigen. Ook ging de rechtbank mee in het verweer van P.’s advocate Sandra Carli dat P. (voor een deel) niet kan worden veroordeeld wegens oplichting van Heerlen, omdat de gemeente ervan wist.

Verwerpelijk

Toch oordeelt de rechtbank uiteindelijk dat P. zich „verwerpelijk” heeft gedragen. Hij -in een latere fase samen met zijn kompaan M.- heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting door via via fictieve en opgehoogde facturen in te dienen bij de gemeente Heerlen.

Steigerbouwer

P., destijds werkzaam bij de Heerlense afdeling Beheer en Onderhoud, meldde zich in mei 2016 bij een steigerbouwer met de vraag of deze snel geld wilde verdienen. Dan moest hij een fictieve factuur van 15.000 euro naar de gemeente Heerlen sturen. De ondernemer stapte meteen naar de gemeente, die aangifte deed. De Rijksrecherche startte een onderzoek, waarin de steigerbouwer meespeelde. „Deze man verdient lof”, aldus de rechtbank.

Slachtofferrol

P. daarentegen is het kwalijk te nemen dat hij het kennelijk „gewoontjes” was gaan vinden om de gemeente te belazeren. „Hij legt de schuld overwegend bij anderen en plaatst zich in een slachtofferrol.”

Ook weer wegens een ‘slordigheid’ in de dagvaarding werd P. vrijgesproken van het indienen van valse huurcontracten om een energiesubsidie op te strijken, terwijl hij dat feit heeft bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal