Protesten tegen sluiting Keerpunt Cadier en Keer

Print
Protesten tegen sluiting Keerpunt Cadier en Keer

Personeel van Het Keerpunt bood donderdag een vertegenwoordiger van het ministerie een petitie aan. Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Cadier en Keer / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Personeel van Het Keerpunt in Cadier en Keer heeft donderdag geprotesteerd tegen de sluiting van de jeugdgevangenis. De gemeente Eijsden-Margraten stuurde een brandbrief naar Den Haag.

Geen leuzen, geen spandoeken. Maar de boodschap van de personeelsleden van Het Keerpunt is duidelijk. Ze vrezen voor hun baan en het lot van de cliënten. Een delegatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die donderdag een bezoek bracht aan Cadier en Keer, werd opgewacht door ongeveer honderd personeels- en bestuursleden van de jeugdinrichting. Ze overhandigden de overheidsvertegenwoordigers een petitie tegen de sluiting.

Kleiner

Vlak voor het weekeinde kwam onverwacht de mededeling dat het kabinet Het Keerpunt in 2020 wil sluiten. Een nieuwe organisatievorm zou beter zijn voor de jonge cliënten, zo is de gedachte. In plaats van een grote instelling, zouden er verschillende kleinere moeten komen. Een deel van het personeel zou daar dan verder aan de slag kunnen. Hoeveel banen geschrapt gaan worden, is nog niet duidelijk.

De provincie Limburg protesteerde onmiddellijk. Ze meent dat het besluit in strijd is met het regeerakkoord, waarin volgens de provincie staat dat gevangenissen buiten de Randstad in principe zouden worden ontzien.

Via Icarus

De gemeente Eijsden-Margraten maakt van die strijdigheid ook gewag in een brandbrief die onderweg is naar Den Haag. ‘Wij roepen u op af te zien van sluiting’, schrijft de gemeente. „De sluiting dreigt tevens ongewenste effecten te hebben op jeugdzorgvoorziening Via Icarus’, waar Het Keerpunt intensief mee samenwerkt. ‘Die samenwerking levert tot op heden zowel betere kwaliteit als synergievoordeelt op.’ De gemeente roept het Rijk op om werknemers van Via Icarus niet wezenlijk anders te behandelen dan die van Het Keerpunt, omdat ze werkzaam zijn voor een private instelling.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen