Criminaliteitscontrole in Limburg: ‘Het verkeer gebruiken om criminelen te vinden’

Print
Criminaliteitscontrole in Limburg: ‘Het verkeer gebruiken om criminelen te vinden’

De twee inzittenden van de auto wachten terwijl de auto gecontroleerd wordt. Afbeelding: Loraine Bodewes

Arcen / Itteren / Maasbracht / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Maastricht / Heerlen / Hoensbroek -

Zo’n 350 agenten namen donderdag deel aan een criminaliteitscontrole in Limburg. Via automatische kentekenherkenning werden voertuigen met een ‘verdacht’ kenteken naar vier controlelocaties in de provincie gebracht.

Veel politie deze donderdagmiddag en -avond op de parkeerplaats aan de Demertdwarsstraat in Maastricht. Heel veel politie. En dit is dan nog maar één van de vier locaties in de provincie. Dergelijke controlelocaties zijn ook ingericht in Venlo, Maasbracht en Heerlen. Hier worden voertuigen met een ‘verdacht’, bij de politie bekend kenteken naartoe gebracht door motoragenten en mobiele teams, die met opvallende en onopvallende auto’s patrouilleren.

Eerste keer

Volgens John Stultiens, die de leiding heeft over deze controle, is het de eerste keer dat nummerplaatherkenning op deze schaal wordt ingezet. „Het is dus geen verkeerscontrole. We gebruiken het verkeer om criminelen te vinden.” Hoeveel kastjes er in Limburg staan die nu alle kentekens scannen wil hij niet kwijt. „Maar we hebben half Limburg ermee volgezet. Er zijn een aantal vaste apparaten en verder hebben we mobiele neergezet. De kentekens worden vergeleken met kentekens die bij ons bekend zijn vanwege bijvoorbeeld ondermijning, woninginbraken en ook gestolen auto’s. De meldkamer stuurt de teams aan en vertelt welke voertuigen van de weg moeten worden gehaald om hier gecontroleerd te worden. We doen hier vervolgens een klein recherche-onderzoek.” Op het terrein wordt zo een kleine auto onderzocht, waarvan de eigenaar een boete heeft openstaan. Als hij die niet ter plekke kan betalen, moet hij de auto laten staan.

Onderbuikgevoel

Ook houden de agenten op de weg, vandaag ondersteund door collega’s uit Duitsland en België en van de Koninklijke Marechaussee, simpelweg hun ogen open en halen een voertuig van de weg als ze een onderbuikgevoel hebben. „Als je bijvoorbeeld drie hele dure auto’s achter elkaar ziet rijden met piepjonge bestuurders, kan dat interessant zijn.”

Grensoverschrijdend

Alle disciplines binnen de politie zijn deze donderdag vertegenwoordigd, van vreemdelingenpolitie tot financiële recherche. Drugshonden worden achter de hand gehouden. Stultiens hoopt eind van het jaar nogmaals een dergelijke criminaliteitscontrole te kunnen houden, maar dan grensoverschrijdend.