Projecten gemeenten op de tocht door stikstofuitspraak

Print
Projecten gemeenten op de tocht door stikstofuitspraak

Een recente uitspraak van de Raad van State over de aanpak van schadelijke stikstof kan onder meer ook gevolgen hebben voor nieuwe ontwikkelingen in glastuinbouwgebieden, denkt de gemeente Horst aan de Maas Afbeelding: Stefan Koopmans

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Kronenberg / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Evertsoord -

De uitbreiding van paardensportcentrum Grandorse in Kronenberg, verdere ontwikkelingen in tuinbouwgebied Californië bij Grubbenvorst en de Randweg bij Nederweert zijn voorbeelden van grote gemeentelijke projecten die geraakt kunnen worden door een recente uitspraak van de Raad van State over de aanpak van schadelijke stikstofuitstoot bij natuurgebieden.

De hoogste bestuursrechter schoot onlangs het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid af. Hierdoor blijken behalve provinciale projecten ook nadrukkelijk tal van gemeentelijke initiatieven in Limburg gevaar te lopen of te worden vertraagd. Dat blijkt uit een rondgang langs Limburgse gemeenten en antwoorden van gemeentebesturen op vragen van raadsleden over de mogelijke gevolgen van de Raad van State-uitspraak.

Duurder

De gemeente Horst aan de Maas houdt er rekening mee dat door de uitspraak procedures langer gaan duren en dat projecten duurder uit kunnen vallen.

De reikwijdte van de uitspraak strekt zich tot uit buiten de grenzen van de gemeente, bevestigt de gemeente Peel en Maas. Bij nieuwe economische ontwikkelingen waarbij sprake is van uitstoot van stikstof moet bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de gevolgen ervan voor natuurgebieden, zoals het Leudal, Sarsven en de Banen in Nederweert, de Maasduinen in het noorden van de provincie en natuurgebieden in Duitsland.

Duidelijkheid

De exacte gevolgen van de PAS-uitspraak worden waarschijnlijk pas de komende maanden echt duidelijk. De acht Noord-Limburgse gemeenten bijvoorbeeld hopen in de loop van september meer duidelijkheid te kunnen geven. Wel is duidelijk dat behalve verkeersprojecten ook woningbouw of ontwikkelingen op bedrijventerreinen door de uitspraak geraakt kunnen worden. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld op dit moment geen bestemmingsplannen aanpassen.

Eerder werd bekend dat door de recente Raad van State-uitspraak tal van grote verkeersprojecten, bedrijfsuitbreidingen en bouwplannen in Limburg in gevaar dreigen te komen. De provincie noemde in dat verband de realisatie van de N280 richting Weert, de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen, de verbreding van de A2 tussen Echt en Geleen en honderden uitbreidingsplannen van boeren. Verder gelden als mogelijk getroffen projecten ook nog de reconstructie van verkeersknooppunt Zaarderheiken bij Venlo (A73-A67), de uitbreiding van de Chemelotcampus in Geleen, enkele hoogwaterbeschermingsprojecten langs de Maas en bedrijfsvestigingen op Greenport Venlo.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen