Veroorzaker Pinkpopongeval voor de rechter

Print
Veroorzaker Pinkpopongeval voor de rechter

Afbeelding: ANP

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De rechtbank in Maastricht buigt zich vrijdagochtend onder meer over onderzoekswensen van de verdediging in het onderzoek naar de toedracht van de dodelijke aanrijding na afloop van Pinkpop vorig jaar.

Het betreft een zogeheten regiezitting waarin de rechtbank beslissingen neemt voor de verdere procedures in de procesgang.

Lees ook: Pinkpopdrama van uur tot uur: ‘Iemand zei nog: we zitten hier wel op straat, hè’

De veroorzaker van de fatale aanrijding, de 35-jarige Danny S. uit Heerlen, staat terecht voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. Daarbij werd een groep festivalgangers op de Mensheggerweg in Landgraaf bij de uitgang van camping B aangereden. De 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen – vrijwilliger bij Pinkpop - overleed ter plekke, drie andere festivalbezoekers raakten zwaargewond. Zij zaten op het moment van de aanrijding even na 04.00 uur op een weghelft van de inmiddels vrijgegeven verbindingsweg tussen Landgraaf en Kerkrade.

In shock

De bestuurder had kunnen weten dat een groepje festivalgangers op de weg zat. Luttele minuten voor de aanrijding passeerde hij hen op de andere weghelft, komende vanuit Landgraaf. Hij keerde echter en reed terug. S. zegt beide keren de groep niet te hebben zien zitten ter hoogte van camping B., liet zijn advocaat Raimon Maessen eerder weten. S. reed door, in shock zegt hij, en meldde zich later bij de politie in Amsterdam waar hij naar toe was gegaan voor het opbouwen van het podium voor een concert.

Lees ook: Psycholoog over Pinkpop-drama: ‘In shock ben je soms niet bij zinnen’

De nabestaanden en overlevenden van het ongeval stellen S. in een civiele procedure aansprakelijk voor de schade en het leed. Hun advocaat, Nino Pennino plaatst ook vraagtekens bij het optreden van de politie. Zowel Pennino als Maessen verwachten dat, in het licht van de discussie over verwijtbaarheid en schuld, de communicatie van en optreden door gemeente en politie ook belangrijk worden in de strafzaak.

Politiepatrouilles

De Mensheggerweg werd om 2.10 uur weer volledig opengesteld voor verkeer. De rotonde bij de Einsteinstraat was vrij, de hekken verwijderd en de verkeersregelaars vertrokken. Enkel de snelheidsbeperking - aangegeven met borden - van 30 kilometer per uur gold nog. In het uur voor de aanrijding passeerden twee politiepatrouilles de groep op de weg, maar stopten niet en stuurden niemand weg. De sfeer was feestelijk, het verkeer reed rustig en er waren meer mensen op de been”, verklaarden de agenten. De politie constateerde na een interne evaluatie dat ze juist hebben gehandeld. Pennino heeft daar twijfels over.

De festivalsfeer was ernaar om mensen niet van de rijbaan te sturen, maar de weg was wel weer open en de politie-inzet weer regulier. “Daar zit enige discrepantie tussen”, zegt Pennino daarover. De groep festivalgangers had volgens hem derhalve niet het idee dat ze iets fout deed en waande zich veilig.

Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen voor opzet. Het is onbekend hoe hard S. reed ten tijde van de aanrijding, er zijn geen remsporen aangetroffen. S. had geen alcohol gedronken bleek uit een bloedtest.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen