petten

Nieuwe reactor voor medische isotopen: ‘Naar verwachting begint de bouw in 2021’

Print
Nieuwe reactor voor medische isotopen: ‘Naar verwachting begint de bouw in 2021’

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg Afbeelding: ANP

Het kabinet heeft financiers gevonden voor de bouw van een nieuwe reactor voor medische isotopen in Petten. Die moet in 2025 in bedrijf zijn. Honderdduizenden kankerpatiënten zijn hiermee gebaat.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg licht vrijdag de Kamer in over zijn plannen voor de nieuwbouw. De kosten van de nieuwe reactor worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro. Bruins meldt dat er wordt onderhandeld met private partijen die in de nieuwe reactor willen investeren. „Er is serieuze belangstelling. Ik verwacht dat in 2021 met de bouw kan worden begonnen.”

Belangrijke rol

Petten speelt al zestig jaar een belangrijke rol in de wereld van nucleaire isotopen met zijn marktaandeel van 30 tot 35 procent van de wereldmarkt. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten. In Nederland gaat het om 400.000 behandelingen per jaar.

Volgens Marcel Stokkel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, heeft de bestaande, 60 jaar oude reactor zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. „De kans op storingen wordt steeds groter.”

Een van de grootste voordelen van een nieuwe reactor is het aantal productiedagen per jaar: 300 in plaats van de huidige 200.

Groei

De verwachting is dat de markt voor nucleaire isotopen flink zal groeien. Isotopen worden gebruikt om bepaalde vormen van kanker te bestralen. Daarnaast worden ze ingezet voor diagnostiek. Met medische isotopen kan bijvoorbeeld de werking van organen bekeken worden.

Minister Bruins wijst op het belang voor patiënten. „Nederland zit in een uitstekende positie om leidend te blijven in onderzoek, ontwikkeling en productie van nucleaire isotopen. En de leveringszekerheid aan Nederlandse patiënten is gewaarborgd voor de toekomst.”