Veroorzaker Pinkpopongeval appte chef over aanrijding tien minuten na ongeval

© ANP

De veroorzaker van het fatale Pinkpopongeval in Landgraaf vorig jaar appte tien minuten na de aanrijding zijn chef met de mededeling dat hij een aanrijding had veroorzaakt en dat hij dacht een lekke band te hebben.

Claire van Dyck

Dat bleek vrijdag tijdens de regiezitting bij de rechtbank in Maastricht. De verdachte was zelf niet aanwezig, slachtoffers en nabestaanden evenmin.

Het verzoek van Raimon Maessen, advocaat van de bestuurder Danny S. uit Heerlen, om de politieagent die zes minuten voor het ongeval over de Mensheggerweg reed, als getuige te laten horen op zitting, werd afgewezen. Wel moet de agent een proces-verbaal opmaken over wat hij zag en waarom hij niet heeft opgetreden tegen de groep die op een weghelft zat vlakbij camping B en rond 04.00 uur werd aangereden door S.

De politie heeft in een interne evaluatie aangegeven dat de festivalsfeer er niet naar was om de groep aan te spreken en van de weg te sturen. De sfeer was gemoedelijk en het verkeer reed rustig, constateerden andere agenten die eerder langs de festivalgangers reden.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen wordt gevraagd om bij de rechter-commissaris vragen van het Openbaar Ministerie en de verdediging te beantwoorden over de werking van het brein in shocktoestand en het vervolgens op automatische piloot doorgaan. S. stopte niet na de aanrijding. Hij parkeerde zijn bestelbusje thuis, werd opgehaald door zijn baas die hem en twee collega’s naar Amsterdam reed voor het bouwen van een podium. Vijf uur later heeft S. zich bij de politie in Amsterdam zelf aangegeven. Te laat om eventueel alcohol- en drugsgebruik voorafgaand aan het ongeval vast te stellen, zegt officier van justitie Shisayo Luthuli.

S. wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. De 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen – vrijwilliger bij Pinkpop - overleed ter plekke, drie andere festivalbezoekers raakten zwaargewond.

Lees ook: Pinkpopdrama van uur tot uur: ‘Iemand zei nog: we zitten hier wel op straat, hè’

Shocktoestand

De officier plaatst vraagtekens bij de duur van de shocktoestand van S. aangezien hij tien minuten na het ongeval al zijn chef berichtte dat hij een aanrijding had veroorzaakt. Het onderzoek naar S.’ telefoon is nog niet afgerond en wordt bemoeilijkt doordat S. zegt zich zijn pincode niet te kunnen herinneren. Het is nog niet gelukt toegang te krijgen tot het toestel, zegt de officier.

Lees ook: Psycholoog over Pinkpop-drama: ‘In shock ben je soms niet bij zinnen’

Niet gezien

S. passeerde luttele minuten voor de aanrijding de festivalgangers op de andere weghelft, komende vanuit Landgraaf. Hij reed richting Kerkrade, keerde omdat hij door de nieuwe Buitenring de weg ter plekke niet meer kende en reed terug. S. zegt beide keren de groep niet te hebben zien zitten ter hoogte van camping B. Hij zegt verrast te zijn door de klap en in shock te zijn doorgereden. Het is onduidelijk hoe hard S. reed ten tijde van de aanrijding. Er zijn geen remsporen op het wegdek aangetroffen.

Volg alles over Pinkpop bij De Limburger

Diverse verslaggevers zijn dit weekend op het festivalterrein in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop 2022. Gedurende 3 dagen plaatsen we recensies, reportages, interviews, foto's & video's en vind je alle bijzonderheden terug op de site. Ga naar > delimburger.nl/pinkpop en mis niets!