July Vijgen schrijft en zingt over haar liefde voor Hoensbroek

Print
July Vijgen schrijft en zingt over haar liefde voor Hoensbroek

July Vijgen bij het kerkje aan de Juliana Bernhardlaan. Afbeelding: Marc Ploum

Hoensbroek -

July Vijgen (61) is een echte Hoensbroekse, al is ze stiekem een eindje verderop geboren in Treebeek. Om te weten te komen waarom iedereen Gebrook moet bezoeken is zij de aangewezen persoon.

Hoe ben je eigenlijk terechtgekomen in Hoensbroek?

„Via mijn man. We werden verliefd en hij woonde in Hoensbroek. Toen was ik 16 en ik ging iedere keer op mijn fietsje naar Hoensbroek.”

Was het een moeizaam integratieproces?

Ze lacht. „Dat ging heel makkelijk. Hoensbroek is een kleine gemeenschap, met veel verenigingen die trouwe leden hebben. Als je erbij hoort, hoor je ook bij de gemeenschap en ken je iedereen. Dat is prettig.”

Nou ben je door de jaren heen veel voor al die verenigingen gaan doen. Maar het bekendst ben je van carnaval toch?

„Ik schrijf voor een zevental carnavalsgroepen en solisten de tekst voor hun carnavalsliedjes, ook schrijf ik mee aan het spel rondom de proclamatie van de nieuwe Sjtadsprins va Gebrook. Daarnaast ben ik beschermvrouw van CCH (Comité Carnavalsviering Hoensbroek).”

Waar maakt Hoensbroek zo mooi? Waar moeten bezoekers beslist naar toe?

„Ik kom graag bij het kerkje aan de Juliana Bernhardlaan, het parkje is daar mooi aangelegd. Rond de visvijver is het ook prachtig. Daarnaast, en ik weet het klinkt cliché, Kasteel Hoensbroek. Het nieuwe wandelgebied daar is zo mooi.”

Noem nog eens een cliché over Hoensbroek, maar dan één waar je het niet mee eens bent.

„Dat Hoensbroek is opgeslokt door Heerlen. Natuurlijk lag het vroeger heel gevoelig, maar de weerstand is denk ik afgenomen. Het Ridder Hoenpark, Sjef Diederenpark en Gebrookerbos zijn voorbeelden van burgerinitiatieven van Hoensbroekenaren. Deze projecten konden gerealiseerd worden mede dankzij de gemeente Heerlen en de inbreng van IBA. Uiteindelijk hebben we er ook wat voor teruggekregen.”

Je schrijft ook gedichten. Uiteraard over ‘jouw’ Hoensbroek. Wil je er één met ons delen?

„Dan wil ik graag het gedicht, of in ieder geval een gedeelte ervan, delen dat ik geschreven heb bij het 150-jarig jubileum van harmonie Sint Caecilia.”

Oos leef Gebrook dat bleef Gebrook Dat zouw doer de jaore waal blieke Doer zoeväöl goods gebonge Zouw ’t vuuër nieëmes wieke Mit dieke troem en de trompet Sjteunde de hermeniej Gebrook in al die jaore Same ziej aa ziej De Breuker luuj die bleve Trouw aan ’t Breuker land En mit waerdvol en auw traditie’s Hele ze Gebrook i sjtand D’r Hergod va dao baove Sjtreek zich doer ziene baard En zag:” Dankzij de Breuker luuj Sjtaet Gebrook nog ummer op de kaart! Want al höb ich da de welt gemakt Vuuër luuj of jongk of gries De Breuker luuj die makde zelf Hun Breuker Paradies!”

Laot os, Gebreuker lang genete Va dat aan os gegaeve Want ’t Breuker Paradies Sjtaet vuuër oos aege laeve.