Eikenprocessierups

‘Kap eiken op boomfeestdag’

Print
‘Kap eiken op boomfeestdag’

Controle van eiken bij Neerbeek Afbeelding: Mitchell Giebels

Laat scholieren volgend jaar op boomfeestdag eiken kappen en omzagen op hun eigen schoolterrein. Dat opmerkelijke voorstel doet Jules Sondeijker, ambtenaar bij de gemeente Sittard-Geleen en daar verantwoordelijk voor het bomenbeleid.

Eiken horen niet meer thuis op dergelijke plaatsen, zegt Sondeijker die al jaren de bestrijding van de eikenprocessierups coördineert. De miljoenen insecten, die zich hoog in eiken ophouden, zorgen in deze periode van het jaar voor erg veel overlast. Door de haartjes die het beestje afgeeft, lopen mensen bultjes en blaasjes op, krijgen ze last van de luchtwegen of jeuk.

Lindebomen

Sondeijker stelt voor de boomfeestdag op 18 maart 2020 te beginnen met het omzagen van eiken op schoolterreinen, zodat men daar in ieder geval definitief van de ellende af is. Wel vindt hij dat er meteen nieuwe bomen moeten worden geplant. Geen essen (vanwege de essentaksterfte) of kastanjes (vanwege de kastanjebloedingsziekte). „Maar bomen die hier thuis horen”, zegt Sondeijker: lindebomen of populieren. Hij wil zijn voorstel binnenkort uitwerken en voorleggen aan het college van B&W.

Sondeijker figureert deze week in de podcast van De Limburger die helemaal gewijd is aan de eikenprocessierups. Ook hovenier Harry Vaessen uit Maasbree speelt daarin een prominente rol. Hij bestrijdt met zijn bedrijf de eikenprocessierups in ruim 25 Midden- en Noord-Limburgse en Noord-Brabantse gemeenten. Die overwegen volgens hem massaal om volgend jaar niet één, maar twee keer preventief te laten spuiten met Xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel tegen de rups. Volgens hem worden de rupsen dan in 99 procent van alle gevallen (in plaats van 90 of 95 bij één keer spuiten) gedood.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen