Wandelen door de Linnerweerd: vakantiegevoel in eigen gemeente

Print
Wandelen door de Linnerweerd: vakantiegevoel in eigen gemeente

Een mooi uitzicht op de Maas vanaf de Linnerweerd. Afbeelding: Jan Kessels

Linne / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht -

Voor sommigen is het zover, anderen moeten er nog even op wachten. Toch is het vakantieseizoen al in volle gang. De reizen zijn geboekt en de koffers gepakt. Verre onbekende bestemmingen wachten. Maar niet iedereen kan of wil naar verre oorden. Om in de vakantiestemming te komen hoef je ook niet perse honderden kilometers van huis. Dat vakantiegevoel kun je ook thuis opdoen, áls je je er maar voor openstelt. Een wandeling door een van de vele natuurgebieden in onze mooie gemeente werkt louterend. Neem bijvoorbeeld de Linnerweerd, een prachtig natuurgebied langs de Maas dat menigeen meestal per fiets via de Steegweg en de Weerderweg doorkruist.

Heel mooi natuurlijk, dat weidse uitzicht over de uiterwaarden van de Maas maar er is meer veel meer te zien in dit ruim honderdertig hectare grote gebied tussen de Maas en de rand van het Maasterras van Linne.

De Linnerweerd leent zich uitstekend voor een fikse wandeling waarbij de kerktoren van de St. Martinuskerk altijd als een veilig baken fungeert. Een wandeling vanaf de splitsing Ossenbergwergweg met de Weerderweg door het bos langs de nu deels drooggevallen Vlootbeek lijkt alsof je je verloren hebt in een oeroud waarbij je je een weg moet zoeken over en langs omgewaaide ‘woudreuzen’. Een klim naar de beboste steilrand langs het bospad is een sportieve uitdaging. De plotseling opduikende resten van de vroegere Villa Betula tussen het groen doen een beetje spooky aan. Kortom, een prachtige schaduwrijke wandeling die misschien een beetje aan de korte kant is maar die langs verschillende zijpaadjes gemakkelijk uit te breiden is. Maar wie meer van het open landschap houdt komt in de Linnerweerd helemaal aan z’n trekken.

Het startpunt daarvoor is de parkeerplaats bij de waterkrachtcentrale waar vallend water op klassieke wijze groene stroom opwekt. Een kort bezoekje aan de loop- annex fietsbrug over de bijna honderdjarige stuw van Linne biedt een wijds uitzicht over de Maas. De echte wandeling begint door de veldweg te kiezen die stroomafwaarts van de Maas loopt, parallel aan de achttien vistrappen die het mogelijk maken dat de vissen ongeschonden de stuw en de waterkrachtcentrale kunnen passeren. Het pad is nog redelijk goed beloopbaar met de nadruk op nog want na een paar honderd meter gaat het gebaande pad over in weiland. Je zou het een wandelvariant kunnen noemen van de ‘zwarte piste’ in de skisport.

Terug naar het begin van de wandeling: vanaf het startpunt kijk je vanaf de hoge oever over de Maas die hier een grote bocht richting Linne maakt. Wie deze plek inneemt zal niet zelden worden getrakteerd op tientallen reigers en honderden ganzen die verschrikt opkijken of wegvliegen omdat ze op deze plek nauwelijks bezoekers verwachten. Een blik over de schouders geeft een bijzondere kijk op de stuw. Uiteindelijk leidt de wandeling via het wandelpad Weerdjensweg naar Oeveren bij het zwembad en de speeltuin van Weerderhof.

Voor de minder avontuurlijk aangelegde wandelaar zijn er natuurlijk ook mooi aangelegde wandelpaden in de Linnerweerd die onder meer langs de achttiende-eeuwse landhuizen Kasteel Heysterum en Landgoed Ravensburg met zijn appel- en perenboomgaarden leiden.

Kortom, ondanks de bescheiden oppervlakte van de Linnerweerd is deze erfenis van de Maas meer dan de moeite waard om niet alleen op de fiets maar ook eens te voet te doorkruisen. Een ontdekkingstocht door eigen streek. Een mooi alternatief voor een vakantie ver van huis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen