Vrijwilligers hoeksteen van Heuvellandbibliotheken

Print
Vrijwilligers hoeksteen van Heuvellandbibliotheken

Vrijwilligers van Heuvellandbibliotheken. Afbeelding: Karin Dormans

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend -

De vrijwilligers van Heuvellandbibliotheken waren donderdag 4 juli te gast op de jaarlijkse ontmoetingsdag. Tijdens deze dag volgden zij twee workshops en werden zij bedankt voor hun inzet.

In de vestiging in Vaals volgden de vrijwilligers twee informatieve workshops. Met een hapje en een drankje bedankte de organisatie de vrijwilligers voor hun inzet.

„Heuvellandbibliotheken heeft een geweldig team van vrijwilligers”, aldus directeur Marc Rodenburg. „Geweldig qua inzet maar ook qua omvang.” In de vijf vestigingen werken 68 vrijwilligers als gastvrouw en gastheer om de gasten wegwijs te maken. Ook verzorgen vrijwilligers technische klussen, zorgen zij voor een prettige inrichting van de bibliotheken en het opruimen van bibliotheekmaterialen. Uit een onderzoek onder de vrijwilligers bleek, dat zij zelf enorm genieten van hun werk en het hen voldoening geeft om samen met anderen bij zo’n maatschappelijke organisatie te werken.

Digitale mogelijkheden

De vrijwilligers krijgen korte cursussen op maat, en tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag is er altijd een actueel thema. Dit jaar werden behalve tips voor klantvriendelijkheid en gastvrijheid ook de vele digitale mogelijkheden van de bibliotheek besproken. „Veel vrijwilligers wisten bijvoorbeeld niet dat bibliotheekleden toegang hebben tot digitale luisterboeken en dat er digitale prentenboeken zijn voor peuters. De eigen website www.heuvellandbibliotheken.nl biedt zeker ook voor de leden een mooi startpunt om verder op avontuur te gaan.”

Heuvellandbibliotheken

De Stichting Heuvellandbibliotheken verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Vaals en Eijsden-Margraten. Afgelopen jaar werden de teams aangevuld en uitgebreid met 14 nieuwe vrijwilligers en er is altijd plaats voor extra versterking. „Op dit moment zijn we op zoek naar mensen die de techniek willen verzorgen bij activiteiten en die kleine technische klussen kunnen uitvoeren,” vertelt coördinator Machteld Schouten. Belangstellenden kunnen zich melden via info@heuvellandbibliotheken.nl.