Michael P. ook in hoger beroep 28 jaar cel en tbs

Print

Hoger beroep Michael P.. Video: De Limburger

Michael P., de moordenaar van Anne Faber, krijgt door de rechter in hoger beroep geen strafvermindering. Dit betekent dat hij is veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs.

Het Gerechtshof in Arnhem deed vrijdagmiddag iets na 14.00 uur uitspraak in het hoger beroep dat Michael P. heeft aangetekend. Hij werd eerder ook veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar en een verplichte tbs-behandeling voor het verkrachten en vermoorden van Anne Faber (25) uit Utrecht.

‘Kil en berekenend’

,,Het Hof komt tot nagenoeg dezelfde bewezenverklaring”, zegt de voorzitter van het Gerechtshof. Het Hof oordeelde dat Michael P. ‘kil en berekenend’ te werk ging. Na de moord begroef P. het lichaam van Anne twee keer en wiste hij de sporen uit. Wat Anne Faber is overkomen is ‘gruwelijk en mensonterend’, aldus het Hof. Dit wordt Michael P. zeer zwaar aangerekend. Er zijn stoornissen vastgesteld bij de moordenaar, vandaar dat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar is. Dit heeft de strafmaat niet beïnvloed.

Lees ook: Michael P.: ‘oprecht spijt’ van moord op Anne

Het Hof zegt dat niet bewezen kan worden dat Michael P. een vooropgezet plan had om Anne Faber te doden. Er is simpelweg te weinig hard bewijs om aan te tonen dat Michael P. de kliniek in Den Dolder heeft verlaten omdat hij iemand wilde gaan doden, stelt de voorzitter van het Hof. Dan blijft gekwalificeerde doodslag over. De strafmaat is gelijk met moord.

Hoger beroep

P. ging in hoger beroep omdat hij vond dat zijn arrestatie niet volgens het boekje verliep. Ook de grote media-aandacht zou volgens zijn advocaten moeten leiden tot strafvermindering. De rechter beaamde dat de arrestatie niet geheel rechtmatig verliep, maar dat dit een eerlijk proces niet in de weg stond. ,,De nabestaanden moeten leven met het feit dat er nog vragen niet zijn beantwoord”, zegt de voorzitter van het Hof. Media-aandacht voor deze zaak is geen reden tot strafmatiging, aldus het Hof.

Nabestaanden krijgen een schadevergoeding en schokschade, stelt het Hof. Het zou gaan om grote bedragen. Die schiet de Staat voor en probeert deze later te verhalen op Michael P..

P. heeft 14 dagen de tijd om eventueel in cassatie te gaan.

Lees ook: Michael P.: ‘Ik heb geen eerlijk proces gehad’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu