Droogte zorgt voor vissterfte in Middelsgraaf bij Echt

Dode snoek in Middelsgraaf. © Visvereniging Sint Jan

Vissen in de beek Middelsgraaf, die natuurgebied De Doort tussen Echt en Susteren van water voorziet, leggen massaal het loodje. Door de droogte staat er amper nog water in de beek.

Rob Stikkelbroeck

De problemen in De Doort en Middelsgraaf doen zich sinds drie jaar voor, nadat het waterschap de beek zijn meanderende vorm teruggaf. Een opgerichte actiegroep vermoedt dat het weghalen van stuwen in de beek funest is voor de toevoer van water naar De Doort. Waterschap Limburg liet begin dit jaar weten dat de werkzaamheden aan de beek conform de plannen zijn uitgevoerd.

© Visvereniging Sint Jan

Waterschapsbestuurder Gerard IJff stelde al vragen over de kwestie aan het algemeen bestuur van het waterschap. Na de recente vissterfte, trok hij begin deze week wederom aan de bel. „De genomen maatregelen zien er op papier best goed uit”, zegt IJff. „De vraag is of de praktijk net zo werkt of dat er aanpassingen in de Middelsgraaf moeten komen. Ik denk dat nu niet moet worden afgewacht maar dat er nazorg verricht moet worden.”

Maatregelen

Een woordvoerder van het waterschap laat weten dat de maatregelen die zijn genomen om water vast te houden in de beek inmiddels door de droogte zijn ingehaald. „Het water van de Middelsgraaf is in eerste instantie vastgehouden door een stuwtje maar moest vanwege de lager wordende waterstand in de vijvers van De Doort, worden doorgelaten. Inmiddels staat ook de beek droog. We hebben dus wel degelijk maatregelen genomen, maar het houdt een keer op vanwege het uitblijven van neerslag. Vissterfte is op sommige plekken helaas niet te voorkomen.”

Het waterschap viste deze week zeldzame vissen uit verschillende Limburgse beken. De Middelsgraaf valt volgens het waterschap niet in de categorie beken waar zeldzame vissen in voorkomen.

Lees ook: Waterschap laat vissen vangen uit droogvallende beken