Zeg het maar… Gaby Elzinga

Print
Zeg het maar… Gaby Elzinga

Gaby Elzinga. Afbeelding: CV De Waterratte

Urmond -

Er denderen weer zeepkisten door Urmond als De Waterratte zaterdag 6 juli de jaarlijkse Zeepkisten Race houdt. Penningmeester van de plaatselijke CV, Gaby Elzinga (46), weet daar alles van af.

Hoe is het idee ontstaan om een Zeepkistenrace te gaan organiseren?

„Negen jaar geleden verkeerden we als vereniging in een financiële crisis. De carnavalsactiviteiten brachten zo weinig op dat we nauwelijks geld hadden om een optocht te houden. Toen kwam het idee om ook zomeractiviteiten te gaan organiseren. Vorst Rob Janssen kwam toen met de Zeepkistenrace.”

Maar is dat niet levensgevaarlijk?

„In eerste instantie reageerde iedereen wat terughoudend, maar in al die jaren is er nooit iets gebeurd. Als er een ongeval was dan volstond een pleister.”

Moeten de zeepkisten aan bepaalde voorwaarden voldoen?

„Alle voertuigen worden om 15.00 uur gekeurd. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen motoren of trappers hebben, ook wordt er streng gecontroleerd op stabiliteit en moeten ze veilig genoeg zijn om af te dalen. Om 16.00 uur wordt er gestart.”

Dit jaar is de negende editie, hoe loopt het parcours?

„Deelnemers vertrekken vanaf een schans die staat opgesteld bij de Sint Martinuskerk. Vandaaruit dalen ze af door de Sint Maartenstraat en via de Grote Straat eindigen ze bij de Fanfarezaal.”

En de rapste wint een prijs?

„In drie manches wordt er bepaald wie uiteindelijk het snelste is, maar we hebben ook een prijs voor de mooiste zeepkist.”

Iedereen die een zeepkist heeft mag meedoen?

„Iedereen die het leuk vindt mag deelnemen. Soms delen deelnemers een kist en er zijn ook zeepkisten waar meerdere mensen inzitten. De inschrijving kost 3 euro voor de jeugd en 6 euro voor volwassenen. Eigenlijk sluit de inschrijving op vrijdag 5 juli, maar wellicht is er nog plek. Aan de bar is sowieso plaats.”