Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

‘Maak centrum Reuver groener én beter bereikbaar’

‘Maak centrum Reuver groener én beter bereikbaar’

Bezoekers van de eerste dorpsconferentie buigen zich over een schetsontwerp waarin het centrum in vijf deelgebieden is verdeeld. Afbeelding: gemeente Beesel

Reuver -

Het centrum van Reuver moet autoluw en ook groener worden, maar je moet er ook beter kunnen parkeren. Beeselnaren zijn niet op alle punten eensgezind waar het om de toekomst van de dorpscentra gaat.

Meer of minder ‘blik’? Het toekomstbestendig maken van de drie kernen lijkt vooral een kwestie van keuzes maken. Tijdens een tweetal dorpsconferenties ging de gemeente Beesel erover in gesprek met inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren.

Dat de focus met name op het centrum van Reuver lag, is geen wonder. De gevolgen van leegstand en veranderend koopgedrag worden hier het zwaarst gevoeld. Toch komt Reuver er in een bezoekersenquête van bureau Seinpost/Kragten/ZKA met een dikke 7 als rapportcijfer niet slecht vanaf. Het centrum scoort op diverse punten een dikke voldoende, zoals bereikbaarheid (7,9), horeca-aanbod (7,5) en parkeren (7,2). Alleen de waardering voor de weekmarkt is wat minder (6,5).

Auto

De enquête, gehouden in mei, leverde ruim 350 reacties op. Acht van de tien respondenten zijn woonachtig in de gemeente. Meer dan de helft geeft aan meerdere keren per week het centrum te bezoeken, vooral om boodschappen te doen. Opmerkelijk is dat slechts 20 procent daarvoor de auto gebruikt. Wat ook opvalt is dat bijna 60 procent van de Beeselse geënquêteerden volgens eigen zeggen geen andere winkelcentra bezoekt.

Beeselnaren shoppen dus vooral in eigen dorp en zijn ook blij met het lokale winkel- en horeca-aanbod. Wel is er behoefte aan kleinschalige winkels en een lunchroom. Bezoekers die voor rust en ontspanning naar Reuver komen, zijn zelfs zeer tevreden.

Parkeerruimte

Beesel moet dus inzetten op de wensen van de eigen bevolking en de centra tevens aantrekkelijker maken voor toeristen. Volgens wethouder Debbie Heesakkers gaat dat goed samen. Gratis parkeren nabij winkels en horecabedrijven blijft wat haar betreft één van de kernwaarden in de toekomstvisie. „Bereikbaarheid staat hoog op de agenda. In Reuver is voldoende parkeerruimte rondom het centrum, maar mensen willen hun auto blijkbaar toch liever pal voor de deur kwijt. Daar moeten we mee aan de slag.”