Zeg het maar… Tjeu Zeijen

Print
Zeg het maar… Tjeu Zeijen

Tjeu Zeijen.

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Elsloo -

De Sint Augustinuskerk van Geleen is vrijdag 12 juli vanaf 20.00 uur het decor van een concert met als thema ‘Oorlog en bevrijding’. Tjeu Zeijen bespeelt het Loret-orgel.

Hoe lang bent u organist?

„Ik ben zo’n 43 jaar de vaste organist in de Sint Augustinuskerk. Zolang ben ik ook al bij de Orgelkring Geleen betrokken.”

Het concert van komende vrijdag maakt deel uit van een grotere reeks. Toch?

„Klopt de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, ofwel het SOL houdt elk jaar een festival. Ongeveer dertig verschillende orgelkringen verzorgen concerten. Vrijdag 28 juni was de eerste in de St. Christoffel Kathedraal in Roermond en 11 augustus wordt afgesloten in de Augustinuskerk van Elsloo. Daar verzorg ik een optreden met de sopraan Heidi Pittie.”

In Geleen werk je samen met Harry Reis. Voor het eerst?

„Nee hoor. Harry was jarenlang solo-trombonist van de West Deutsche Rundfunk. We spelen al meer dan een kwart eeuw samen. De laatste vijftien jaar verzorgen we concerten in Zuid-Duitsland. Vaak zoeken we dan de combinatie met meerdere blazers en zang.”

Het thema van het concert in Geleen is ‘Oorlog en bevrijding’. Welke muziek krijgen de bezoekers zoal te horen?

„Bijvoorbeeld oude Spaanse muziek die een veldslag uitbeeldt in klank. En de vijfde symfonie van Beethoven. Dit was in de Tweede Wereldoorlog de begintune van Radio Oranje.”

Orgelmuziek wordt nogal snel in verband gebracht met de kerk. Is er ook zoiets als moderne muziek voor orgel?

„Zeker en die is ook niet per se aan de kerk verbonden. Op het Orlando Festival ga ik een stuk spelen van een Peruaanse componiste. Dat is minimal music. De handen gaan snel over de toetsen en ondertussen speel je met de voeten een melodie die eigenlijk, op het eerste gehoor, helemaal niet lijkt te passen bij wat de handen doen.”