Maastricht UMC zoekt naar beste behandeling hardnekkige aambeien

Print
Maastricht UMC zoekt naar beste behandeling hardnekkige aambeien

Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Wat is de beste behandeling voor hardnekkige aambeien? Dit gaat het Maastricht Universitair Medisch Centrum onderzoeken.

Hiervoor krijgt het ziekenhuis zes ton subsidie van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Jaarlijks moeten in Nederland zo’n vijftigduizend patiënten met aambeien naar het ziekenhuis. Bij 15.000 patiënten blijken deze hardnekkig, helpt de behandeling niet en keren de klachten terug.

Behandelvormen

Om deze mensen nu zo goed mogelijk te helpen, gaan onderzoekers en chirurgen de komende jaren drie gangbare behandelvormen met elkaar vergelijken. Aan het onderzoek doen 558 patiënten mee. Iedere patiënt krijgt een van de drie behandelmethodes.

Verschillende

Uiteindelijk wordt gekeken naar de verschillende uitkomsten: blijven de aambeien weg, hoe ervaart de patiënt de behandeling, zijn er bijwerkingen. Ook worden de kosten van de drie methodes vergeleken. Over vier jaar moet het onderzoek afgerond zijn. ,,We willen toe naar een eenduidige behandelrichtlijn in Nederland. Dat komt de doelmatigheid en de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg alleen maar ten goede”, aldus chirurg Stephanie Breukink.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen