Weer explosief in chique buurt Amsterdam; bewoners bezorgd

Print
Weer explosief in chique buurt Amsterdam; bewoners bezorgd

Afbeelding: ANP

Vlakbij het Vondelpark in Amsterdam heeft zaterdag rond 04.25 uur een explosie plaatsgevonden. De knal in de Korte van Eeghenstraat was in grote delen van de stad te horen.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft geconstateerd dat er een explosief is ontploft. Wat voor explosief het was, onderzoekt de dienst nog. Het was in ieder geval geen handgranaat, stelt de politie. Ook de Forensische Opsporing doet sporenonderzoek in de straat. De politie roept getuigen op zich te melden en verzoekt eventueel beeldmateriaal toe te sturen.

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. Er zijn voor de zekerheid wel twee mensen nagekeken in de ambulance. Wel zijn meerdere panden en voertuigen beschadigd. De explosie gebeurde voor de deur van Hotel Parkview. Parkview kwam ook vorig jaar in het nieuws, toen in de nacht van 23 op 24 oktober een handgranaat in de hal werd gegooid. Het explosief ging destijds niet af. Voor zover bekend, had de eigenaresse van het hotel geen conflicten.

Op bewakingscamera’s waren de daders die de handgranaten gooiden (twee mannen) duidelijk in beeld. De beelden zijn in december bij Opsporing Verzocht getoond. Een woordvoerder bevestigt dat de zoektocht naar deze verdachten nog loopt. De politie wil de link tussen beide zaken niet leggen, maar kan die ook nog niet uitsluiten.

Vol hotel

In Hotel Parkview, dat nu gesloten is, verbleven vrijdag- op zaterdagnacht rond de 30 gasten. Alle kamers waren vol. Medewerker Khadka: ,,Ik hoorde dat de ramen eruit liggen en de voordeur kapot is, maar we hebben het zelf nog niet gezien. We mogen er niet heen. De politie doet onderzoek”, vertelt hij. Een deel van de gasten is opgevangen in een naburig hotel.

Wat er precies is gebeurd, is ook voor het hotel een raadsel. ,,We hebben niet het idee dat wij het doelwit waren van deze explosie. Die was in een auto, niet bij het hotel. Verder kan ik er niets over zeggen”, reageert Khadka.

De eigenaresse reageert geprikkeld aan de telefoon. Op de vraag hoe het voor haar is dat er weer een explosief voor de deur is aangetroffen, zegt ze: ,,Mevrouw, heeft u bewijs dat het op ons was gericht? Nee? Waarom vraagt u dat dan?” Ze stelt dat de explosie één of twee huizen naast het hotel voor de deur was en weet niet wat er is gebeurd. ,,Ik ben het zat al die telefoontjes. Laat me met rust”, besluit de eigenaresse, voordat ze ophangt.

Abrupt

Marjo van der Linden woont vlak naast het hotel en schrok abrupt wakker. ,,Ik hoorde een hele harde knal, sprong uit bed en keek uit het raam. Overal lagen de ramen eruit. Ik denk dat ik de eerste was die 112 belde. De politie was er werkelijk binnen twee minuten”, vertelt ze.

Lees verder onder de foto.

Weer explosief in chique buurt Amsterdam; bewoners bezorgd
Foto: ANP

De bewoonster kijkt ervan op dat er wéér een explosief in de straat is geplaatst. ,,Het is heel apart dat dit in Oud-Zuid gebeurt. Je krijg bijna het idee dat er iets aan de hand is met het hotel. Ik hoop dat ze het sluiten.” De gemeente Amsterdam kan nog niet zeggen of er stappen tegen het hotel volgen. Ze wacht eerst de rapportage van de politie af alvorens ze besluit of bijvoorbeeld sluiting nodig is.

Vluchtte

Zelf vluchtte ze naar een vriendin die om de hoek woont. De auto van die vriendin raakte beschadigd, want die stond juist bij Van der Linden voor de deur. Haar eigen woning kwam er redelijk ongeschonden af. Alleen twee ruitjes boven de voordeur liggen aan diggelen. Toch mag ze haar huis nog niet in van de politie. Die onderzoekt of er geen ander explosief in de straat is.

Het pand naast dat van Van der Linden is zwaarder beschadigd. Daar knalden alle ramen eruit. ,,De woning wordt verhuurd via Airbnb, twee Amerikaanse meisjes logeerden er. Nou, je kunt wel raden hoe die erbij stonden. Ze zijn heel lief opgevangen door overburen”, vertelt de bewoonster.