Strafzaak tegen Venloos raadslid Ali Oruç gereed voor behandeling bij de rechtbank

Print
Strafzaak tegen Venloos raadslid Ali Oruç gereed voor behandeling bij de rechtbank

Ali Oruç maakte tot vorige zomer deel uit van coalitiepartij EENLokaal. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De strafzaak tegen gemeenteraadslid Ali Oruç uit Venlo is wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft klaar voor behandeling bij de rechtbank. Zijn advocaat Jules Heemskerk is gevraagd of hij nog onderzoekswensen heeft. „Vervolgens wordt de zaak voor de rechter gebracht”, aldus een woordvoerder van het OM.

Vorig jaar mei meldde het OM al dat er een vervolgingsbesluit was genomen. Het afgelopen jaar werd benut om het dossier af te ronden. Destijds werd bekend dat justitie Oruç verdenkt van fraude en witwassen. Die verdenking staat nog steeds overeind, zegt advocaat Heemskerk. Zelf spreekt hij van een ‘fiscaal verschil van mening’.

Het OM wil desgevraagd de verdenkingen tegen Oruç op dit moment niet concretiseren. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtszaak plaatsvindt.

Inkomsten

In een e-mail aan zijn collega’s in de gemeenteraad schreef Oruç zaterdagochtend dat justitie beweert dat zijn inkomsten ontoereikend zijn voor gedane uitgaven. Verder schrijft hij dat justitie in het dossier niet kan aantonen dat zijn geld uit criminele bron afkomstig is. Ook zou het OM zich bij berekeningen baseren op aannames. Oruç heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is en alles uit kan leggen.

In juli 2017 vond bij Oruç thuis in Venlo een inval plaats. Er werd beslag gelegd op vastgoed van Oruç ter waarde van 130.000 euro. Dat beslag is alweer van de panden af.

Arbeidsmigranten

Eind juli berichtte De Limburger dat Ali Oruç geld verdient met het huisvesten van arbeidsmigranten onder schrale omstandigheden. Daarop legde hij zijn werk als gemeenteraadslid tijdelijk neer en verliet hij coalitiepartij EENLokaal. Inmiddels zit hij als eenmansfractie in de raad.

Na vragen van partijen uit de gemeenteraad werd duidelijk dat de afgelopen jaren in panden van Oruç misstanden plaatsvonden. Zo werd bij diverse controles door de gemeente in de afgelopen jaren bij herhaling overbewoning geconstateerd. Ook bleek er verbouwd zonder de vereiste vergunning en werden de brandveiligheidsregels niet nageleefd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen