Ondanks conflicten opnieuw boten met opgepikte migranten naar Italië

Print
Ondanks conflicten opnieuw boten met opgepikte migranten naar Italië

Beeld van eerder deze week: bootvluchtelingen wachten voor de kust bij het Italiaanse Lampedusa. Afbeelding: AP

Kort na de rel rond de Sea-Watch 3 naderen nog meer boten Italië met tientallen migranten die zijn opgepikt bij de Libische kust. De Italiaanse kustwacht heeft dertien kwetsbare gevallen van boord gehaald. De rest, volgens Italiaanse media 43 migranten, mag niet van boord en zou naar Malta moeten gaan.

Op bijna 30 kilometer van Lampedusa vaart zaterdag de Alan Kurdi met 65 migranten richting Italië. Het schip is van de Duitse organisatie Sea Eye, die mensen heeft gered voor de 250 kilometer zuidelijker geleden Libische kust. De hulporganisaties zeggen dat de vluchtelingen te water waren geraakt en dreigden te verdrinken. Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn ze medeplichtig aan mensensmokkel en de Alan Kurdi mag geen haven binnenlopen.

Lees ook: VVD wil celstraf voor oppikken migranten op zee

Nog verder naar het zuiden vaart het schip Open Arms van de Spaanse organisatie Proactiva Open Arms.

De afgelopen weken zijn er regelmatig conflicten rondom bootvluchtelingen. Deze week reageerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini nog woest op het bericht dat het schip Alan Kurdi van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye voor de kust van Libië 65 vluchtelingen van een overvolle opblaasboot haalde.

Strafbaar

In Nederland wil de VVD een ‘onderzoek’ naar de ‘mogelijkheid’ om reddingsoperaties zoals die van de Seawatch-3 strafbaar te maken. Het schip vaart immers onder de Nederlandse vlag. Het CDA steunt de liberalen, maar ChristenUnie en D66 zijn mordicus tegen elke stap in die richting en dreigen desnoods uit het kabinet te stappen. Dat wil niet zeggen dat er direct een crisisstemming heeft postgevat in Den Haag. Juist omdat de VVD, nu formeel ook, ‘slechts’ om een onderzoek naar juridische mogelijkheden vraagt.

Erg veel zorgen maken D66 en ChristenUnie zich toch al niet. Wie een hulpbehoevende niet helpt op zee, is volgens huidige wetgeving en internationale verdragen bovendien strafbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →