Werk jonge kunstenares Heythuysen in Rijksmuseum

Marysia Kozlowska. © Atelier Leudal

Een schilderij van de elfjarige Marysia Kozlowska uit Heythuysen hangt binnenkort in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Rob Stikkelbroeck

Het schilderwerk dat de jonge kunstenares maakte van Rembrandts ‘Meisje leunend op tafel’ is geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum van Amsterdam die geopend wordt op 15 juli.

Cursisten van Atelier Leudal, van jong tot ouder, zijn het afgelopen cursusjaar met het project Rembrandt bezig geweest. Allereerst heeft dat geresulteerd in een expositie tijdens de paasdagen in Cultuurpodium De Bombardon te Heythuysen. Van daaruit zijn zestien werken van evenzoveel kunstenaars nu te zien tijdens de expositie Rembrandt in het Limburgs Schutterijmuseum te Steyl.

Een klein aantal deelnemers van Atelier Leudal heeft hun werk ook ingezonden voor de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ van het Rijksmuseum. Dat ontving tussen 1 februari en 31 maart 2019 maar liefst 8.390 inzendingen voor deze op Rembrandt geïnspireerde zomerexpositie. Marysia Kozlowska, 11 jaar jong, is daarvan door naar de finale én haar werk is geselecteerd voor de tentoonstelling.

Marysia zelf is hartstikke trots, evenals haar ouders. Binnen Atelier Leudal, waar Marysia dit werk heeft gemaakt en waar ze al een paar jaar op de cursus zit, zijn ze ook trots op haar. „Apetrots ben ik op haar”, aldus Trudy Frenken, docent en eigenaar van Atelier Leudal, „en een tikkeltje jaloers ook, want op mijn verjaardag is ze bij de opening van de tentoonstelling in het Rijksmuseum.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal