Aanvraag voor Kempen-Broek als UNESCO-gebied

Print
Aanvraag voor Kempen-Broek als UNESCO-gebied

Natuurgebied Kempen-Broek. Afbeelding: WMW

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Het samenwerkingsverband Kempen-Broek heeft een aanvraag ingediend voor de erkenning als UNESCO Mens en Biosfeer-gebied. Het is de eerste Nederlands-Belgische grensoverschrijdende streek die hiervoor een aanvraag gaat indienen.

Het label UNESCO Mens en Biosfeer-programma wordt toegekend aan gebieden waar de principes van duurzame ontwikkeling vertaald worden naar een lokale context. Wereldwijd zijn er momenteel 686 Mens en Biosfeergebieden (waarvan 20 grensoverschrijdend) in 122 landen.

De Samenwerking Kempen-Broek is gestart met de procedure om het gebied door de UNESCO te laten erkennen als Mens en Biosfeer-gebied. Dit deed ze in opdracht van de gemeenten en provincies waarin het GrensPark Kempen-Broek ligt, Weert, Nederweert en Cranendonck. De opzet van de aanvraagprocedure is dat lokale partijen samen de waarden van hun streek bepalen en afspreken hoe ze daar de volgende tien jaar op een duurzame manier mee willen omgaan.

De samenwerkingsverband stelt dat de erkenning als Mens en Biosfeer-gebied meer bekendheid en verbondenheid voor de streek oplevert. ‘De erkenning door UNESCO is wel een sterk ‘merk’ waarvan de streek en zijn ondernemers kunnen profiteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aantrekken van meer toeristen of het verkopen van streekproducten. Het Grenspark Kempen-Broek wordt bovendien deel van een wereldwijd netwerk met toegang tot kennis en oplossingen voor globale uitdagingen’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen