Oranje-vrouwen missen stunt en grijpen naast de wereldtitel

Print
De Oranje-voetbalsters hebben zondag naast de wereldtitel gegrepen. Topfavoriet Amerika zegevierde in de WK-finale met 2-0. Alle doelpunten vielen in Lyon na de pauze.

Na drie eerdere mislukte pogingen van het Nederlands mannenelftal (1974, 1978 en 2010) lukte het  ook de vrouwen net niet om het WK-goud te veroveren.  

Lieke Martens was fit genoeg om in de basis te beginnen. De speelster uit Nieuw-Bergen kon vanwege een teenblessure amper trainen in de aanloop naar de finale. Bondscoach Wiegman paste de verdedingslinie aan om het Amerikaanse gevaar te kunnen weerstaan. Dominique Bloodworth verhuisde van het hart van de defensie naar de linkerkant, Anouk Dekker kreeg de plek centraal achterin.

Dreigend
In de belangrijkste wedstrijd van hun leven doorstonden de Oranje-speelsters knap de eerste aanvallen van Amerika. Hoewel de tegenstander steeds meer aandrong, kroop ook Nederland af en toe uit de schulp. Beerensteyn dook plotseling heel dreigend op voor het VS-doel, na een pass van Miedema. Aan de overzijde toonde Oranje-keepster Van Veenendaal na een half uur nog maar weer eens haar klasse bij een uithaal van Julie Ertz, die ze met een prima reflex pareerde.

Amerika opende in de laatste fase van de eerste helft een waar bombardement op het Oranje-doel. Eerst had de Nederlandse defensie de hulp van de linkerpaal nodig bij een inzet van Morgan, daarna redde Van Veenendaal bij een hernieuwde poging van de Amerikaanse aanvalster. Een ander schrikmoment was toen Martens en O'Hara hard met de hoofden tegen elkaar botsten. Beide speelsters moesten voor verzorging naar de kant, maar konden het duel hervatten.

foto Reuters

Gesteund door zo'n vijfduizend Oranje-fans, onder wie koning Willem-Alexander, in het uitverkochte Stade de Lyon maakte Nederland er vooral voor de rust een echte wedstrijd van. En dat was bewonderenswaardig gelet op de ongeslagen status van de energieke Amerikaansen, die in de laatste 42 interlands slechts één keer onderuit gingen.  

Strafschop
Na een uur brak de Verenigde Staten, ondanks moedig verzet van Oranje, dan toch de ban. Een overtreding van Van der Gragt leverde Amerika een strafschop op en die kans liet zich de ervaren Rapinoe niet ontgaan. Beheerst stuurde aanvoerster de bal in de rechterhoek: 1-0. Het was haar zesde treffer tijdens dit toernooi. Teamgenote Lavelle verdubbelde daarna de marge (2-0) en dat betekende meteen de doodsteek voor de Leeuwinnen. De oranje vechtmachine knokte tot het eindsignaal voor elke meter, maar moest lijdzaam toezien dat Amerika eenvoudigweg niet te kloppen was.  

foto BSR Agency


Het was voor het eerst (zowel bij de mannen als de vrouwen) dat de finale van het WK voetbal tussen de Europees kampioen en de titelhouder ging. Drievoudig kampioen Amerika stond voor de vijfde keer in de eindstrijd, Nederland voor de eerste maal. 

'Die vrouwen voetballen beter dan de mannen' | De Straat Op Met Jay #4

 

Abonneer je op onze podcast via SpotifyiTunes of Stitcher

Luister de Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc.