Limburgse voetbalfans Nadia en Jamila bij finale: Sari gaat ons redden!

Print
Limburgse voetbalfans Nadia en Jamila bij finale: Sari gaat ons redden!

Nadia en Jamila uit Maastricht in Lyon. Afbeelding: Twitter/Eefje Oomen

Maastricht -

Geen Nederlander in de zonovergoten fanzone in het centrum van Lyon denkt dat het een eitje gaat worden, zondagmiddag in de WK-finale tegen Amerika.

Zelfs Miek, die zich letterlijk als Edammertje heeft uitgedost, houdt haar hart vast. Mieks advies voor de Leeuwinnen: ‘ten koste van alles voorkomen dat die razendsnelle Amerikanen de eerste tien minuten scoren’.

Jamila & Nadia zijn woensdag naar de halve finale in Lyon geweest en toen weer terug naar Maastricht en ja, ze zijn er weer voor de finale!

Oranje paus

Ja, het is hét onderwerp van gesprek op het Place Antonin Poncet, waar honderden fans zich vanaf elf uur zondagochtend in de zinderende hitte hebben verzameld: hoe maken we Amerika, het nummer één voetballand voor vrouwen, in? Nadia en Jamila uit Maastricht (die twee keer met z’n tweeën op en neer reden; voor de halve en hele finale in Lyon) hopen en vertrouwen op een uitblinkende keepster. ,,Sari gaat ons redden: we weten het zeker.’’

Bekijk ook: Leeuwinnen komen met fraaie video voor finale: ‘VS, tot vanavond’

Thijs, tot verrukking van zijn landgenoten uitgedost als oranje paus die ‘de zege komt geven’, vraagt grijnzend of hij een chauvinistisch of realistisch antwoord moet geven op de vraag of het team van aanvoerder Sari van Veenendaal met de beker naar huis gaat. ,,Chauvinistisch zou ik zeggen ‘2-1 voor Nederland’. Maar misschien is 3-0 voor de Amerikanen realistischer, ha!’’

Limburgse voetbalfans Nadia en Jamila bij finale: Sari gaat ons redden!
Oranjefans in Lyon. Foto: AD/BSR Agency

Strategisch management

Thijs uit Tilburg heeft als net afgestudeerd student ‘strategisch management’ nog wel wat tips voor Sarina Wiegman. De bondscoach kan Lieke Martens maar beter op de bank laten. ,,Die is helaas echt niet in vorm.’’ Jill Roord mag van hem in de basis. ,,Daar gaat veel dreiging vanuit.’’ Nog een tip van Kramer: vier middenvelders, want, ja, ook Thijs zegt: stúiten die Amerikanen, voor ze het goal naderen.

Bekijk ook: De leukste selfies met de Oranje Leeuwinnen

Niet alle fans zijn vanochtend op het plein in het centrum van Lyon, waar vanaf de beroemde dubbeldekker alle Oranje- evergreens worden afgedraaid (‘van links … naar rechts.’). Velen zitten, omdat de prijzen tijdens dit toernooi de pan uitrijzen, in tent, caravan of hotel buiten de stad en reizen vanmiddag direct naar het ‘Grande Stade’ in Lyon. De finale is op papier volledig uitverkocht, maar in het centrum gaan, as we speak, nog steeds kaartjes van de hand. Een prijs van honderd euro is normaal.

Onophoudelijk

Eerder, vóór de halve finale’, mocht Nederland van de Fransen nog geen aparte fanzone in Lyon. Na voorspraak van de Nederlandse ambassadeur is er vandaag toch eentje - tot groot genoegen van de inwoners van Lyon. Miek (met de Edammer op haar hoofd) en andere bont uitgedoste supporters als Guido (als prins Carnaval) of Jeroen (met vlaggenkostuum) moeten onophoudelijk met Fransen op de foto.

De Amerikanen zijn overigens ook prominent aanwezig en sommigen feesten zelfs op de oranje fanzone mee. Een ding weten alle Amerikanen zeker: de VS gaat winnen.