N280 Leudal: in augustus meer helderheid over mogelijk tekort

Print
N280 Leudal: in augustus meer helderheid over mogelijk tekort

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Baexem / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

In augustus moet duidelijk worden hoe een eventuele kostenoverschrijding op het project N280 Leudal moet worden opgevangen.

Dat laat gedeputeerde Hubert Mackus weten. Onlangs werd duidelijk dat er een kans bestaat dat de aanpak van de weg 22 miljoen euro duurder wordt dan begroot.

,,In de huidige ramingen wordt die kans op vijftien procent geschat”, laat Mackus weten. ,,De kans dat de weg zo’n elf miljoen duurder wordt, wordt op vijftig procent geschat. Intern zijn we nu aan het kijken of er, net zoals bij de N280 Roermond, nog voordelen zijn te verwachten in de aanbesteding. Half augustus moet dat duidelijk zijn. Als dat duidelijk is dan gaan we met de gemeente Leudal aan tafel. Als er een tekort is, wat doen we dan? Geld erbij, of schrappen we in het ontwerp?”

Alternatief

Het alsnog onderzoeken van een alternatief tracé, waar in Baexem veel mensen voor pleiten omdat het verder van het dorp af zou komen te liggen, is volgens Mackus niet aan de orde. „Die roep zal er komen, maar in mijn optiek is daar geen voordeel mee te behalen. Niet alleen zal het verschil in kosten niet heel erg groot zijn, je krijgt er veel kosten bij vanwege de vertraging die je oploopt.”

Onderzoek

Marcel Hagens van de stichting Burger Belangen Baexem pleit nog steeds wèl voor een onderzoek naar het alternatieve tracé. „De huidige keuze wordt alleen maar duurder, maar onderzoeken of het alternatief goedkoper is, ho maar. Toch blijven we ons daar voor inzetten.”

Half augustus komt de stuurgroep die het project begeleid, met daarin onder meer provincie en de gemeente Leudal, weer bij elkaar om over de meest actuele stand van zaken te praten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →