Stein in landelijk project voor verbeteren mantelzorg

Print
Stein in landelijk project voor verbeteren mantelzorg

Afbeelding: ANP XTRA

Stein / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Veldschuur / Catsop / Meers -

Stein neemt als een van de twaalf Nederlandse gemeenten deel aan ‘In voor mantelzorg’. Doelstelling van dit landelijke project is de mantelzorg onder burgers te verbeteren.

Hiertoe gaan zorgmedewerkers en -aanbieders een toekomstbestendige visie opstellen. Ze krijgen daarbij twintig maanden lang ondersteuning van specialisten. Aan de visie werken medewerkers in alle zorgvelden mee, van ziekenhuizen, revalidatiecentra, ouderen, gehandicapten en geestelijke gezondheidszorg tot thuis- en eerstelijnszorg.

Steeds meer ouderen wonen thuis en krijgen hulp en ondersteuning van familie, vrienden en buren. Om deze zorg goed te kunnen verlenen en vol te houden hebben zij op hun beurt ook ondersteuning nodig.

Samenwerking

In Stein worden nu zogeheten lerende praktijken opgezet, waarin medewerkers van betrokken organisaties met elkaar aan de slag gaan om de ondersteuning door burgers te verbeteren. De betrokken partijen delen de opgedane kennis met andere organisaties en houden bijeenkomsten voor beroepskrachten in de zorg- en welzijnssector om de samenwerking te verbeteren.

Stein maakt twee medewerkers vrij voor het projectleiderschap. Wethouder Hub Janssen (CDA, Sociaal Domein) ziet ‘In voor mantelzorg’ als een kans om Stein positief op de kaart te zetten als koploper op het gebied van informele zorg. Hij verwacht dat de effecten van inspanningen op dit gebied beter zichtbaar worden gemaakt. De werkgroep mantelzorg van de lokale Adviesraad Sociaal Domein juicht de deelname toe.

Overbelast

Een op de vijf van de 1 miljoen mantelzorgers in Nederland zegt daar kennis voor te missen en een op de tien voelt zich niet kundig voor de hulp aan naasten met dementie, psychische problemen of een terminale ziekte. Zo’n 440.000 mantelzorgers zijn overbelast, van wie 190.000 in ernstige mate. Bijna de helft van de burgers die langdurig mantelzorg geeft, voelt zich eenzaam.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →