Bondscoach Wiegman kan bouwen op stevig fundament

Print
Bondscoach Wiegman kan bouwen op stevig fundament

Bondscoach Sarina Wiegman. Afbeelding: EPA

De Nederlandse voetbalsters hebben op het WK aangetoond dat het gewonnen EK in eigen land geen ‘toevalstreffer’ was.

De ultieme bekroning in de vorm van de wereldtitel bleef weliswaar uit, maar bondscoach Sarina Wiegman hoopt dat er nu een stevig fundament ligt voor de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. „Door het winnen van het EK werden we zichtbaar en veel populairder in Nederland. Dit toernooi heeft daar nog meer aan bijgedragen”, zei Wiegman na de verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten (0-2). „Hopelijk ziet nu iedereen welke potentie vrouwenvoetbal heeft.”

Terugblik

Wiegman betrok in haar terugblik op het voor Oranje zo succesvol verlopen toernooi ook haar voorgangers. Eén van hen, Vera Pauw, zat in Lyon op uitnodiging van de KNVB op de tribune. Onder leiding van Pauw haalde Oranje op het EK van 2009 de halve finales. Het betekende het eerste succes ooit van de voetbalsters. Aandacht kregen ze toen nog nauwelijks. Nu, tien jaar later, worden de voetbalsters gevolgd door een omvangrijke groep journalisten en duizenden supporters. Ook sponsoren omarmen de vrouwen.

„Ik voel me bevoorrecht dat ik met dit team mag werken”, aldus Wiegman, sinds begin 2017 de bondscoach nadat ze daarvoor als assistent van Roger Reijners en Arjan van der Laan had gewerkt. „We hebben met elkaar enorm mooie dingen bereikt. Mijn voorgangers hebben al grote stappen gezet met veel van deze speelsters. Ik kon daar mee doorgaan. Dat heeft geleid tot winst van het EK en het halen van de finale van het WK. Ik wil nog heel graag heel lang met deze ambitieuze vrouwen werken, want we kunnen nog steeds beter.”

Olympische Spelen

Volgend jaar staat voor de ‘Leeuwinnen’ weer een groot toernooi op het programma: de Olympische Spelen in Tokio. „Hopelijk kunnen we het daar ook goed doen. Er zit veel potentie in het team, de gemiddelde leeftijd ligt nog onder de 26 jaar. Veel spelers zullen zich blijven ontwikkelen. De nabije toekomst ziet er dus goed uit”, aldus Wiegman, die talenten als Lize Kop en Victoria Pelova meenam naar Frankrijk om ze alvast te laten proeven van het ‘grote’ werk. „En voor de langere termijn werken we aan de faciliteiten voor de jeugd.”

Wat Wiegman betreft moet er namelijk nog meer aandacht komen voor de ontwikkeling van jonge voetbalsters. „De eredivisie voor vrouwen is al erg verbeterd, maar we hebben een extra impuls nodig. Hopelijk helpt dit succes om onze competitie verder te ontwikkelen. De faciliteiten voor de meiden zijn nog niet hetzelfde als voor de jongens. Veel mensen werken daar heel hard aan. We moeten naar een structuur toe die ervoor zorgt dat vrouwenvoetbal en jeugdvoetbal voor meiden nooit, nooit meer verdwijnt.”