RUBRIEK: Vier de zomer in Midden-Limburg

“Van vakantiestress hadden mijn ouders geen last”

Print
“Van vakantiestress hadden mijn ouders geen last”

De Litsberg in Leudal zorgt al vele decennia voor vakantieplezier. Afbeelding: Hans Leushuis

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Het schooljaar is weer voorbij. De scholen hebben hun deuren gesloten. Bouwvakkers hebben hun gereedschap voor een aantal weken opgeborgen en ook veel fabriekspoorten zijn dicht. Kortom het is vakantietijd en dat betekent voor heel wat gezinnen dat de auto met de nodige spullen geladen wordt en dat al of niet met caravan of vouwwagen naar het beoogde vakantieadres vertrokken wordt. Vaak is er al heel wat vakantiestress aan vooraf gegaan. Maar dat is echter niet altijd zo geweest.

Vakantiestress, dat woord kende men hoogstwaarschijnlijk hier in de jaren zestig helemaal niet. Het was in die tijd in onze plattelandsregio helemaal niet zo gebruikelijk dat ouders met hun kinderen op vakantie gingen. De gezinnen waren toen vaak nog groot en men had er simpelweg niet de financiën voor. Ook ontbrak het vaak aan een geschikt vervoermiddel. Waar nu op de oprit bij de huizen een of twee auto’s staan, stond er destijds meestal geen. Nu worden ruim voor de vakantie allerlei plannen gemaakt. Waar gaan we dit jaar naar toe? Hoe lang gaan we weg? Huren we een huisje of gaan we toch maar met de tent? In gezinnen waar pa en ma vanwege een scheiding op verschillende adressen wonen, komt er nog een probleem bij: wanneer gaan de kinderen met jou en wanneer met mij?

De Litsberg en dennenappels

Mijn ouders kenden vroeger dat probleem niet. Wij gingen nooit op vakantie en de meeste klasgenootjes van de lagere school bleven ook gewoon thuis. Soms ging er iemand uit ons gezin een paar dagen logeren bij een neefje of nichtje. Maar dat was het dan ook. Wij zochten tijdens de zomervakantie ons vertier in en rondom het huis. We fietsten een paar keer in de vakantie met onze moeder naar het Leudal om aan de voet van de Litsberg in het ondiepe water van de Leubeek te spelen. Dat was voor ons als kleine kinderen al een hele belevenis. Ook gingen we bij mooi zomerweer naar het bos om dennenappels te verzamelen. In de praktijk was dat meer spelen dan dennenappels rapen. Spelen in de bossen was toen nog heel goed mogelijk want waar nu de bossen vanwege een ander bosbeheer vol liggen met dood hout, werd dat vroeger door de boseigenaren allemaal netjes opgeruimd. De dennenappels stopten wij in jutezakken en ’s avonds werden die door onze vader in een fietskar geladen en naar huis gebracht. In de wintermaanden werden ze gebruikt om het kolenfornuis aan te maken en dat is natuurlijk heel wat milieuvriendelijker dat de aanmaakblokjes die daar nu voor gebruikt worden. Later werd de Litsberg ingeruild voor het zwembad in Roggel. Bij zwembad de Leistert dat toen nog alleen buitenbaden kende, was de jeugd uit de omliggende dorpen – al of niet met een draagbare radio om naar muziek of naar de Tour de France te luisteren – massaal aanwezig. ’s Morgens had menigeen al ergens een vakantiecentje verdiend want vooral bij de tuinders waar ieder Leudaldorp er wel een aantal van had, moesten rode en zwarte bessen geplukt worden en ook voor de pluk van kruisbessen en morellen waren vakantievierende scholieren gewild. Nu wordt veel van dit werk door buitenlandse seizoenwerkers gedaan.

Kindervakantiewerk

De laatste vakantieweek was de week van het kindervakantiewerk dat vanaf het begin van de jaren zestig in de meeste dorpen in Leudal georganiseerd werd. De lagere schooljeugd deed er zonder uitzondering bijna allemaal aan mee. Die week waarin je met je leeftijdgenoten aan allerlei activiteiten deelnam vormde een mooie overgang naar het schooljaar dat er weer aan stond te komen. Daar had je na zes weken thuis vertoeven meestal ook wel weer zin in en veel ouders waren in de regel blij dat ze na die tijd hun kroost weer aan de meesters en de juffen konden overdragen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen