Zomerserie: Op bezoek in Bocholtz

Bocholtz is aantrekkelijk voor jong tot oud en van toerist tot geboren en getogen Bocholtzenaar

Print
Bocholtz is aantrekkelijk voor jong tot oud en van toerist tot geboren en getogen Bocholtzenaar

Op meerdere plekken in Bocholtz kan er worden genoten van mooie uitzichten, zoals hier in de Helweg. Afbeelding: Privé Ritch te Kampe

Bocholtz -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp of fraaie wijk uit de regio. Deze week vertelt Ritch te Kampe, 25 jaar, over het dorp Bocholtz. Ritch is actief bij Sportclub’25 als bestuurslid, elftalleider en is lid van diverse commissies binnen de vereniging. Daarnaast is hij actief lid van een sjpassvereniging De Reakele.

Je bent opgegroeid in Bocholtz en woont er nu nog steeds. Wat maakt Bocholtz voor jou zo aantrekkelijk?

„Het is niet zozeer het dorp zelf wat het aantrekkelijk maakt om hier te blijven wonen, maar het verenigingsleven en de bijbehorende vriendschappen en contacten. Het rijke verenigingsleven en de bijbehorende activiteiten hebben mij gegrepen en geven mij energie. Het gevoel ‘ons kent ons’ is voor mij een belangrijk onderdeel van het dorpsgevoel en wat het leven in een dorp zo gezellig maakt. Uiteindelijk bepaalt de kleinschaligheid ook de charme van een dorp.”

De vergrijzing is in veel dorpen zichtbaar. Is er nog veel jeugd in Bocholtz?

„De vergrijzing merk ik niet zozeer, maar wel dat het steeds moeilijker is om het dorpsgevoel op de jeugd over te brengen en ze actief krijgen om zelf een steentje bij te dragen. Dit hangt wellicht samen met de activiteiten en faciliteiten voor de jeugd. Maar ik ben ervan overtuigd dat er binnen Bocholtz voor iedereen genoeg te doen is, of je nu van voetbal, muziek of paardrijden houdt. Wel is het zo dat de overheid, en ook de gemeente Simpelveld, steeds strengere regels hanteren waardoor er voor de jeugd minder ruimte is om bekend te raken met bijvoorbeeld de uitgaansgelegenheden in Bocholtz.”

De gemeente Simpelveld is een groeiende toeristische regio. Waarom komen toeristen naar Bocholtz?

„De ondernemers in Bocholtz zijn samen actief en goed bezig zijn om het toerisme in Bocholtz te versterken. De gemeente Simpelveld heeft ervoor gekozen om Bocholtz op de kaart te zetten met het Romeinse verleden, en de dorpskern ook in te richten gelinkt aan dit thema. Dit zal de komende jaren gaan gebeuren en ik ben dan ook zeer benieuwd naar het resultaat.”