Vrouw baart na ivf twee jongetjes die niet van haar blijken te zijn

Print
Vrouw baart na ivf twee jongetjes die niet van haar blijken te zijn

Microscoopbeeld van een ivf-behandeling. Afbeelding: Shutterstock

Een van oorsprong Aziatisch echtpaar uit New York heeft een vruchtbaarheidskliniek aangeklaagd omdat hun in maart geboren tweeling helemaal niet van hen blijkt te zijn.

Met een dna-test is aangetoond dat de blanke jongetjes geen familie van elkaar zijn en dus andere ouders hebben: twee stellen die bij dezelfde kliniek onder behandeling waren. Het stel heeft de baby’s moeten afstaan. Ze wonen nu bij hun biologische vaders en moeders.

Volgens het stel, dat in 2012 trouwde en de jaren daarna tevergeefs probeerde kinderen te krijgen, hebben ze de afgelopen jaren bijna 90.000 euro uitgegeven aan vruchtbaarheidsbehandelingen. In hun aanklacht, gericht aan het CHA Fertility Center in Los Angeles, staat dat ze door diepe dalen zijn gegaan sinds ze de tweeling moesten afstaan.

Verlies

‘Het was of we onze eigen kinderen moesten weggeven. Het gevoel van verlies is nog altijd zeer groot. En dat allemaal door een megablunder van die kliniek’, citeert de Amerikaanse nieuwszender CNN uit de aanklacht. Het echtpaar verwijt de zorginstelling grove nalatigheid, wanpraktijken, contractbreuk en het veroorzaken van psychische schade. ‘Voor wat wij hebben doorgemaakt, willen we hoe dan ook financieel worden gecompenseerd.’

Het ziekenhuis in kwestie heeft wegens strenge privacyregels nog geen verklaring gegeven over de opvallende verwisseling van de embryo’s. Die ontstonden buiten de baarmoeder door eitjes te bevruchten met zaadcellen. Vervolgens werd het resultaat van de in-vitrofertilisatie (ivf of reageerbuisbevruchting) teruggeplaatst. In dit geval zijn in de gedupeerde vrouw twee embryo’s aangebracht: een van het ene echtpaar en de andere van weer een ander koppel. De pasgeboren jongetjes hebben dus verschillende ouders.

Volgens de vrouw verliep de zwangerschap waar zij en haar man zo naar hadden verlangd normaal. Hun verbazing was groot toen bleek dat de jongetjestweeling die het levenslicht zag geen Aziatische trekjes had. Maar al eerder hadden ze zich afgevraagd of alles wel klopte. Tijdens een eerste echo bleek namelijk dat er twee jongetjes in de buik van de vrouw zaten, terwijl de artsen hadden gezegd dat ze een meisje en een jongetje hadden geplaatst.

Echo’s

Uit de rechtbankstukken blijkt dat de moeder de kliniek na die eerste echo direct om opheldering vroeg. Ze werd echter ‘gerustgesteld’ met de mededeling dat het geslacht van de kindjes nog niet goed te zien was op de foto’s. ‘Maar onze vrees werd uiteindelijk toch werkelijkheid’, aldus het gedupeerde koppel. ‘Want bij een tweede echo bleek het toch om twee jongetjes te gaan.’ Heel even dacht het stel dat het mogelijk om een eeneiige tweeling zou gaan. Maar de kliniek bleef het antwoord op die vraag schuldig.

Direct na de bevalling werd het erfelijke materiaal van de jongetjes vergeleken met dat van het bezorgde stel. Tot hun grote schrik bleek er geen match te zijn. De man en vrouw vragen zich nu bijna wanhopig af wat er is gebeurd met de twee embryo’s die ontstonden uit hun eitjes en zaadcellen. ‘Bestaan die nog ergens? Of zijn ze misschien in een andere vrouw geplaatst en inmiddels ter wereld gekomen? De kans bestaat dat we misschien toch kinderen hebben die, zonder dat zij dat wist, al lang en breed door een andere moeder zijn gebaard.’

Voogdij

De twee jongetjes maken het overigens goed. Ze wonen bij hun biologische ouders van wie onbekend is of ze de kliniek eveneens hebben aangeklaagd. De twee stellen hebben de volledige voogdij over hun kroost gekregen. De vrouw die ze op de wereld zette, mag ze niet zien. ‘Dramatisch, want ik heb ze wel negen maanden in mijn buik gehad’, aldus de vrouw. Haar man mag de drie maanden oude jongetjes ook niet ontmoeten.

De opvallende embryoverwisseling is groot nieuws in Amerika en ver daarbuiten. Het is onduidelijk wie de ouders uit New York zijn, omdat ze alleen met hun initialen worden aangeduid. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bepaald. Juristen in de VS, zo meldt nieuwszender CNN althans, schatten de kans dat de ouders een flinke schadevergoeding krijgen in als ‘zeer groot’.

Vrouw baart na ivf twee jongetjes die niet van haar blijken te zijn
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen