Aangeslagen Benoit Wesly bont en blauw na gewelddadige woningoverval: ‘Ik zie er verschrikkelijk uit’

© Harry Heuts/Track ‘88

Hij is net terug uit het ziekenhuis en onder de douche vandaan als we kort telefonisch contact krijgen: “Ik zie er verschrikkelijk uit”, zegt Benoit Wesly. Dat wordt bevestigd door mensen die hem hebben gezien maandagochtend.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

De Maastrichtse miljonair is bont en blauw geslagen over zijn hele lichaam. En van een trap afgeduwd. En hij is, zegt hij, door een van de daders van een brutale woningoverval gestoken, waarschijnlijk met een schroevendraaier.

Lees ook: Miljonair Benoit Wesly vastgebonden bij woningoverval

Aangeslagen

Wesly klinkt aangeslagen. Maar niet gevloerd. Er zijn foto’s gemaakt en al zijn lichaamsfuncties zijn gecontroleerd. En nu is hij weer thuis, in dezelfde woning waar naar verluidt vier daders vele uren eerder binnen drongen door - aan de sporen te zien - een toegangsdeur naast de garage te forceren. Een camera buiten het huis heeft dat niet vastgelegd omdat die deur buiten het bereik valt.

Uit een emotioneel verhaal dat hij tegen een buurvrouw heeft verteld wordt duidelijk dat hij ’s nachts, vermoedelijk rond half drie, wakker is geworden met vier mannen om zijn bed. Hij is alleen want zijn vrouw is in het buitenland. Hij is mishandeld en gedwongen een kluis te openen. Hij is van de trap geschopt en later op een stoel vastgebonden, met een prop in zijn mond en een zak over zijn hoofd. Uiteindelijk weet hij zichzelf los te maken. De telefoon en het alarm doen het niet, dus hij rijdt zelf met zijn auto naar het politiebureau. De politie bevestigt dat het slachtoffer zelf naar het politiebureau is gereden om melding te maken van de overval. Er is sprake van meerdere daders, de buit is nog onbekend en onderwerp van onderzoek, zegt een politiewoordvoerder. In het belang van het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen op dit moment.

Alarmsysteem

Meer details over de woningoverval zijn nog niet bekend. Belangrijk kan zijn dat in de woning een alarmsysteem aanwezig is met camera’s. Of er beelden of geluidsopnames van de daders zijn is niet duidelijk.

Er is ook nog geen antwoord op de belangrijkste vraag: was dit een brutale overval of een gerichte actie tegen Wesly, een man die de afgelopen jaren als voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Limburg en honorair consul van Israël in de media diverse keren fel stelling heeft genomen tegen radicalisering en groeiend antisemitisme in Europa en Nederland? Dat is onderwerp van onderzoek zegt de politie.

Eind 2017 verzette Wesly zich fel tegen de komst van de omstreden Britse schrijver en complotdenker David Icke naar het MECC in Maastricht. Icke’s optredens in Duitsland werden verboden omdat hij antisemitische denkbeelden zou verspreiden. Het Maastrichtse optreden ging door.

© De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal