Kleuters gaan in Parkstad op ontdekkingsreis met Nijntje

Print
Kleuters gaan in Parkstad op ontdekkingsreis met Nijntje

Kruipend op de buik door de tunnel: Eén van de vele beweegopdrachten, waarmee kinderen gedurende de lessenreeks worden uitgedaagd. Afbeelding: Anneke Hoek

Bocholtz / Simpelveld / Huls / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Rennen, springen, rollen, huppelen. Allemaal vaardigheden die het kind in de kleuterleeftijd onder de knie krijgt of al heeft. Of toch niet? In het digitale tijdperk holt de motoriek van veel kinderen achteruit. Gymnastiekverenigingen bieden samen met Nijntje de oplossing.

Twintig jaar geleden fietsten kinderen na het rinkelen van de schoolbel zo snel mogelijk naar huis om buiten te kunnen spelen totdat het bedtijd was. Nu is het niet vanzelfsprekend dat kinderen met de tweewieler naar school komen, laat staan dat ze hun vrije tijd invullen met stoeprandje spelen, in bomen klauteren of springtouwen. „Steeds meer kinderen duiken na school achter een schermpje. Terwijl buiten spelen juist zo belangrijk is om de basis van het bewegen te leren”, vertelt Truus Timmers, één van de initiators van het Nijntje beweegdiploma bij gymnastiekvereniging Werk naar Krachten Simpelveld. De KNGU, de Nederlandse gymnastiekbond, ontwikkelde dit diploma met als doel kinderen spelenderwijs te leren bewegen. Trainers volgen een scholing om het diploma aan te kunnen bieden binnen hun club.

Aanbieders

Ook onder gymnastiekverenigingen in deze regio wint Nijntje aan populariteit. Onder andere GV Balans Kerkrade, PHDES Landgraaf, SV Marathon Heerlen en GV WNK Simpelveld zijn aanbieder van het Nijntje beweegdiploma. Deze laatste vereniging heeft de handen ineen geslagen met de basisschool in het dorp en verzorgt daar vanaf komend schooljaar wekelijks één gymles voor de kleuters. Truus Timmers: „Voor de mentale en fysieke ontwikkeling is het belangrijk dat het kind al op jonge leeftijd leert bewegen. Als gymnastiekvereniging willen we bijdragen aan de sportiviteit en gezondheid van de kinderen. We willen ze laten ervaren hoe leuk bewegen is.”

Van stoeien tot hoogspringen en van balanceren tot klauteren. In een reeks van twintig lessen komen verschillende basis beweegvormen aan bod. Door het gevarieerd beweegaanbod worden kinderen steeds opnieuw uitgedaagd en leren ze hun grenzen te verleggen. De verschillende beweegthema’s bereiden het kind voor op een sportieve toekomst. Gymnastiek is daarmee de basis van alle sporten. Zo komen bewegingen als stuiten, werpen en schoppen bijvoorbeeld terug in balsporten en rollen komt weer van pas bij judo.

Herhaling

Alleen herhaling zorgt ervoor dat kinderen daadwerkelijk hun beweegvaardigheid verbeteren, zo meent Roger Ackermann, die de Nijntje lessen verzorgt bij Gymnastiekvereniging Marathon Heerlen. „Bij het leren schrijven of het leren van de tafeltjes vinden we het heel normaal dat we dit wel honderd keer moeten doen voordat het lukt”, zo legt Roger uit. „Dat is niet anders bij een rol om de lengte as of springen van een verhoogd vlak. Ook dat heeft herhaling nodig.” De lessenreeks wordt afgesloten met een beweegfeest. Deelnemers ontvangen tijdens deze gelegenheid een diploma. Roger vult aan dat naast de beweegvaardigheid meer winst is te behalen. Hij noemt ook nog het sociale aspect van samen bewegen. „Het is prachtig om te zien dat kinderen die elkaar alleen vanuit dit ene uurtje kennen, elkaar samen inrollen in een handdoek of samen een donkere tunnel van matten verkennen.”